Ontinyent instal·la a l’IES Pou Clar el sistema de calefacció intel·ligent que permet estalviar més d’un 30% d'energia
El nou sistema d’electrovàlvules electròniques connectades a sensors de temperatura i a un control progamable ja ha estat instal·lat per l’Ajuntament al CEIP La Solana i a l’Escola d’Adults Sant Carles
L’Ajuntament d’Ontinyent ha finalitzat les obres de millora de l’eficiència energètica a l’IES Pou Clar, que han inclòs entre altres coses aplicar un sistema de calefacció intel·ligent que permetrà estalviar més d’un 30% d'energia. Les obres han estat gestionades i executades pel consistori i finançades amb 149.959 euros (iva inclòs) per la Generalitat Valenciana dins el Pla Edificant, i suposen una intervenció que el regidor d’Educació, Òscar Borrell, destacava com «un nou pas dins l’aposa del Govern d’Ontinyent per lluitar des de l'àmbit local contra el canvi climàtic, a més a més aprofitant per reduir la factura energètica dels centres educatius que paga l’Ajuntament”, recordava.
En concret, aquest sistema, instal·lat amb èxit al CEIP La Solana i a l’Escola d’Adults Sant Carles, ha inclòs la instal·lació als radiadors d’una sèrie d’electrovàlvules electròniques que tallen el pas d’aigua calenta al radiador, connectades a uns sensors de temperatura i a un control progamable per zones i controlable vía internet en temps real des d'un smartphone o una tablet. El sistema permet la seua encesa o apagada automàtica atenent la temperatura necessària en cada espai en funció del dia, hora o necessitats puntuals, millorant el confort i evitant el sobrecalentament d’alguns espais que es deriven d’un sistema sense control per zones.
A més a més, les obres executades a l’IES Pou Clar per l’empresa Vivendio Sostenibilidad Energética, SL, ha servit també per reparar fissures existents a l’edifici de Formació Professional i reforçar el mur-voladís del trinquet; substituïr elements de distribució d’aire als tallers de pràctiques, les rampes de regulació de gas a una de les calderes i pel que fa a l’enllumenat, s’han creat dos circuits independents del hall d’accés i el porxó exterior de l’edifici; substituint també els tubs fluorescents de les lluminàries per tubs LED.
Òscar Borrell, explicava que “han estat obres que suposen una important millora en el benestar de l’alumnat que es podrà notar més quan superem les actuals circumstàncies amb la pandèmia ja que ara per combatre el fred hem de recórrer a altres idees com l’ús de la mantaescola. Però també és cert que després de molts anys d’espera tenim l’oportunitat de poder deixar en millors condicions els col·legis i instituts de cara al futur, i no anem a desaprofitar-la”, remarcava. Cal recordar que al marc del Pla Edificant, l’Ajuntament ha acabat també les obres previstes al CEIP Carmelo Ripoll, CEIP Lluis Vives i CEE Vall Blanca. A més a més, l’Ajuntament també ha gestionat i executat les obres e millora d’eficiència energètica al CEIP La Solana en aquest cas amb ajuda de la Diputació de València, «totes elles actuacions demandades pels Consells Escolars dels centres i pel Consell Escolar Municipal», remarcava.