Ontinyent instal·la 18 contenidors després de la seua adhesió directa al conveni amb Ecoembes
Sayo Gandia destaca que la nova etapa en la gestió del reciclatge permetrà assolir un servei més transparent que caminarà cap a l’autofinançament
L’Ajuntament d’Ontinyent ha instal·lat 18 nous contenidors de recollida selectiva de residus a la ciutat, que han estat repartits pels diferents barris. La compra i distribució dels contenidors, respon a la intenció del govern ontinyentí de millorar el servei al marc de la “nova etapa” encetada amb l’adhesió directa al conveni marc amb la Generalitat l’entitat Ecoembes. Amb aquesta mesura, l’Ajuntament ingressa directament la subvenció d’Ecoembes que anteriorment rebia la Mancomunitat de Municipis de La Vall d’Albaida pel reciclatge del veïnat d’Ontinyent, un servei que l'Ajuntament té contractat amb l’ens comarcal fins 2021, i que als últims temps havia presentat deficiències com contenidors desbordats o en mal estat, problemes de salubritat i males olors.
La regidora de Medi Ambient, Sayo Gandia, destacava que la nova etapa en la adhesió directa a Ecoembes prèviament aprovada pel ple municipal "ens va a permetre assolir un servei més clar, transparent i eficient, on l’Ajuntament sabrà al detall no sols quantes tones de residus reciclen els veïns i veïnes d’Ontinyent, sinó també quin és el resultat econòmic d'aquest esforç, que fins ara no estava clar”. La regidora explicava que en rebre directament la subvenció d’Ecoembes, "l’Ajuntament podrà exigir un millor servei i té marge de maniobra econòmica per fer millores que ens permetran caminar cap a l'objectiu últim, que és que el servei s’autofinancie ell mateix únicament reciclant, a l’igual que passa amb el reciclatge de vidre”, destacava.
Entre les accions previstes estan la renovació dels contenidors, la millora del manteniment de les illes, revisió de la freqüència de recollida, canvis a la serigrafia o realització de campanyes de conscienciació, entre altres. Gandia explicava que “quan acabe juliol tindrem els primers resultats del pessatge directe dels residus d’envasos lleugers, paper i cartró. Amb les millores per optimizar la recollida d’una manera d’una manera mes òptima, esperem tenir uns bons resultats a final d’any que ens permeten obtenir una major bonificació per anar reinvertint en el servei”, explicava.
Camí cap a un nou model a partir de 2021
La regidora recordava també que l’Ajuntament ha realitzat un estudi de la situació actual de la recollida de residus urbans, amb l’objectiu de canviar a 2021 cap a un model de recollida òptim porta a porta que deixe enrere la recollida amb contenidors, un model que permeta un índex més elevat de recollida selectiva i per tant més sostenible”. Un model sense contenidors en la via pública, amb un calendari preestablert, amb freqüència de recollida adaptada a les diferents realitats de la ciutat i amb xips instal·lats en les bosses que facilitarà en un futur la implantació del denominat “pagament per generació”.
El nou model, a més, farà efectives les obligacions contingudes en el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCVA), sent Ontinyent el primer municipi de grandària mitjana que comptarà amb el sistema porta a porta, present fins al moment a la Comunitat Valenciana en municipis de no més de 3.000 habitants. Aquest sistema que es presentarà i s'explicarà en tallers en els diferents òrgans de participació com els consells sectorials, així com en tallers i xarrades informatives per a la ciutadania en general.