elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ontinyent estrena la “Dansa Macabra" per impulsar la seua Setmana Santa

Ontinyent estrena la “Dansa Macabra" per impulsar la seua Setmana Santa
  • Jorge Rodríguez destaca l’esforç conjunt de l’Ajuntament i nombroses persones i entitats per traure endavant la nova cita cultural que tindrà lloc cada Dimecres Sant

La Setmana Santa d’Ontinyent comptarà enguany amb la novetat de l’estrena de la "Dansa Macabra", una nova cita cultural impulsada per les regidories de Cultura i Turisme amb l’organització i participació  de diverses associacions culturals de la ciutat, que es representarà en la vesprada de cada Dimecres Sant.

El nou esdeveniment cultural era presentat aquest dimecres al Palau de la Vila, on l’alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava que la “Dansa Macabra” és "una mostra perfecta de projecte coral, de suma d’esforços per impulsar la cultura a Ontinyent, a més d’una prova de la bona salut del teixit associatiu i especialment del vinculat a la cultura a Ontinyent. Va a ser un esdeveniment cultural de primer ordre que de segur es va a convertir en un important atractiu per impulsar a les nostres festes de Setmana Santa, tot complementant les activitats i processons que organitza la Junta de Germandats i Confraries". 

El regidor de Cultura, Àlex Borrell, explicava que a partir d’una idea de Fanny Donat i de l’associació cultural Dansa Ontinyent- Ballet Òpera, i amb el suport econòmic i logístic de l’Ajuntament, “s'han anat sumant moltes altres entitats, associacions i particulars vinculats al món de la cultura, com ara la Societat Unió Artística Musical, l’Associació musicovocal Nou Orfeo, la confraria “la Soledat”, el grup de teatre Pantomima Teatre , l'associació La Nostra i com a director musical de tot el projecte Quique Orquin, director del grup de percussió i dolçaina el Raval, entre d’altres. Una representació que es farà cada Dimecres Sant, i que de segur va a ser un èxit per la professionalitat i esforç de les persones implicades".

En la representació apareixeran 56 persones: 2 actors del grup de teatre Pantomima Teatre, 4 persones de la Confraria “La Soledat”, 16 ballarins (8 personatges existents a principis del segle XVII vinculats a Ontinyent: Alexandre VI, Marianna d’Austria, en Lluis Albuixech, Mare Catalina Tejera, Fray Vicente Nancosa, un llaurador/ora i un xiquet/a, i 8 ballarins que representen la mort),  un grup musical format per 20 músics de la Societat Unió Artística Musical, una selecció de 15 coristes del grup Nou Orfeó d’Ontinyent, 5 veus soprano, 6 baixos i 4 tenors i Quique Orquin com a director musical. L’adquisició del vestuari s’ha fet a l’empresa Pascual Peris Piera i seran de propietat municipal, cedint-se el seu ús a les entitats participants, retornant a l’Ajuntament una vegada acabada la representació.

Des de l’associació cultural Dansa Ontinyent- Ballet Òpera, Fanny Donat explicava que la font d’inspiració per a la idea va ser la contemplació durant la pandèmia de Covid-19 d’un quadre del SXV, la “Dansa de la Mort” obra de Bernt Notke, un llenç de 7 metres d’art sacre de l’Esglèsia de Sant Nicolás de Tallin, a Estònia, que aludeix a la pesta negra, amb moltes similituds amb la situació viscuda amb la Covid. Donat explicava que “a esta idea hem pogut sumar moltes altres idees fins arribar a aquest resultat”, tenint paraules d’agraïment en aquest sentit per a la implicació personal de gent vinculada a la cultura com Quique Orquín, Rafa Soler, Salva Sanchis, Inma Pla, Manolo Requena, Inma Llinares, Conchin Donate, Pascual Peris o Victor Bonastre, a més de al regidor de Cultura Àlex Borrell i l’Ajuntament, com també a la Diputació de València.

El compositor Quique Orquín, autor de la peça musical composada expressament per a aquest esdeveniment, explicava per la seua banda que la música de la “Dansa Macabra” està articulada en 3 parts, una que representa la vida, altra que suposa un intercanvi entre la vida i la mort i una tercera sobre les lamentacions per l’arribada de la mort. Entre cada intervenció es comptarà amb la participació d’un cor, i la composició estarà dins dels paràmetres de la música medieval. Orquín també tenia especials paraules d’agraïment en la part musical a la implicació de la Societat Unió Artística Musical i el Nou Orfeó. L’acte d’estrena incloïa un xicotet tast de la representació que s’estrenarà el proper 5 d’abril a les 20:00 hores, partint des de la Plaça de la Concepció fins la Plaça Major.

Pujar