ONTINYENT | SOCIETAT

Ontinyent augmenta un 65% les prestacions d’emergència social arran la crisi del Coronavirus

ELPERIODIC.COM - 13/05/2020

El servei d’alimentació infantil posat en marxa per l’Ajuntament amb l’entrada en vigor de l’Estat d’Alarma duplica els seus beneficiaris

L’Ajuntament d’Ontinyent ha augmentat en un 65% les unitats familiars beneficiàries de les prestacions d’emergència social arran la crisi del Covid-19, passant de les 247 prestacions atorgades al bimestre gener-febrer fins a les 406 atorgades en març i abril. És una de les dades exposades per la regidora coordinadora de Política per a les Persones, Paula Soler, qui ha fet balanç d’algunes de les principals línies d’actuació dutes a terme des del consistori ontinyentí per atendre l’emergència generada per la pandèmia, accions que per ara han suposat una inversió superior als 130.000 euros.

Paula Soler destacava destacava que “la corba d’incidència del virus baixa però la de les necessitats que provoca puja, i per això des dels nostres serveis socials estem fent un esforç per aplicar de la millor manera possible pla de mesures presentat per l’Alcalde Jorge Rodríguez el 13 de març, de manera prèvia a l’Estat d’Alarma”. Així, i comptant amb l’ajuda de la Conselleria d’Igualtat i Inclusió Social, s’ha augmentat en el referit 65% les prestacions econòmiques que han permès a 406 unitats familiars diferents accedir a ajudes per a fer front a despeses d’alimentació bàsica, lloguer, aigua o llum.

Un nou servei posat en marxa per l’Ajuntament ha estat el d’alimentació a menors de famílies vulnerables per suplir el tancament dels menjadors escolars. La regidora d’Infància, Katty Ushiña, ha destacat que a l’espera que les administracions superiors actuaren, “vam posar en marxa des del minut zero aquest servei, atenent en primera instància el 16 un total de 100 menors, que el 31 d’abril ja eren 209 i ara en maig són ja 231”. En total, i fins a l’11 de maig, l’Ajuntament han repartit més de 13.000 menús seguint el sistema de “menjar a casa”. Amb l’arribada de les ajudes autonòmiques, el sistema d’atenció canvia des d'esta setmana i 96 d'estos menors comptaran amb vals per valor de 140 euros per a un període inicial de 28 dies, per tal de comprar aliments al comerç local, seguint les indicacions de la Conselleria d’Igualtat i Politiques inclusives. A més a més, l’Ajuntament atendrà altres 135 menors finançant menús elaborats per 3 empreses locals de menjar per a endur.

A més a més, més de 600 persones diferents han fet ús dels diversos serveis d’atenció telefònica posat en marxa per l’Ajuntament per donar atenció psicològica a la ciutadania en general, fer la compra a persones majors o amb mobilitat reduïda i fer trasllats a centres sanitaris, un servei que la regidora Sayo Gandia, que coordina el servei junt a les regidores Paula Soler i Natàlia Enguix, destacava que “ha baixat el ritme de demanda amb l’arribada de la Fase 1, però ha estat molt important en els moments de confinament més estricte per atendre les necessitats de la ciutadania i especialment de les persones amb majors dificultats”.

Paula Soler recordava que en aquest període també s’ha vingut donant suport a 87 persones o famílies amb un servei especial d’Atenció Domiciliària per les seues característiques,  en aspectes com les tasques de la llar, suport psicosocial, gestions sanitàries i econòmiques, higiene personal, o compres, entre d’altres. Igualment es manté el seguiment i atenció telefònica a 137 persones usuàries de centres específics com el Centre Ocupacional, el Centre de Dia de Discapacitats, el Centre de Menors El Rogle o els menors amb mesures judicials en medi obert; i s’atén a les necessitats específiques de vàries dones que pateixen les conseqüències de casos de violència de gènere.

Reforç al personal de serveis socials

La 1ª tinent d’alcalde i regidora de personal, Natàlia Enguix, explicava que davant l’augment de les necessitats sorgides al cas dels Serveis Socials “hem procedit a reforçar aquest departament amb un nou Pla de Xoc contra el Covid19”. Enguix recordava que al marc del Pla de Xoc per reduir el retard de les valoracions de Dependència per part de la Generalitat es va fer efectiva la contractació de 2 treballadores socials per reforçar a les 2 que venien desenvolupant estes funcions, “i ara, amb el Pla de Xoc contra el Covid19, hem contractat dos treballadores socials i una auxiliar per reforçar encara més el departament”, explicava. Natàlia Enguix posava de relleu que “ara més que mai les persones depenents necessiten la tramitació de les seues necessitats, perquè ara més que mai s’ha d’estar al costat de totes aquelles persones que requereixen d’una especial atenció social per part de les administracions”, concloïa.