ONTINYENT | SOCIETAT

Ontinyent afavoreix la inclusió social de 540 persones amb el programa “Itinerari Viu”

ELPERIODIC.COM - 27/06/2024

El programa ha inclós al primer semestre de l’any nous cursos de monitor/a d’aula matinera i d’ús de productes fitosanitaris

Un total de 540 persones participen al programa “Itinerari Viu”, posat en marxa per l’Ajuntament per tal d’afavorir la inclusió social. La iniciativa està subvencionada amb 265.000 euros del programa Operatiu del Fons Social Europeu (FSE) i la Generalitat Valenciana, i acaba de terminar l’activitat del primer semestre de l’any, al qual s’ha comptat amb diverses novetats.

La regidora de Política per a les persones, Paula Soler, explicava que amb aquest programa, “l’Ajuntament intenta oferir una oportunitat perquè totes les persones puguen desenvolupar el seu projecte de vida a la ciutat des de la igualtat d'oportunitats i el suport a les persones en situació de vulnerabilitat, facilitant així la seua autonomia personal i la seua inclusió en la societat"

En concret, durant el primer semestre de l'any, ja s'han realitzat diversos cursos i tallers. Entre les formacions oferides es troben habilitats socials i comunicació assertiva en castellà, alfabetització digital, jardineria i horticultura, atenció a persones en situació de dependència, neteja i desinfecció, autoestima a través de l’estètica i mosso de magatzem. Com a novetat, enguany s'han inclòs els cursos de monitor d'aula matinera i de productes fitosanitaris. A més, s'inicia la col·laboració amb Adecco en el seu Programa formatiu destinat a la capacitació digital de la ciutadania amb cursos com "Troba treball per internet" i "Les xarxes socials per millorar l'ocupabilitat"

Pel que fa als tallers, s'han mantes les sessions de desenvolupament d'habilitats prelaborals per fomentar la inclusió en el món laboral. Com a novetat, s'han inclòs tallers de nutrició i hàbits de vida saludable. De cara al segon semestre, a partir de juliol es preveu ampliar l'oferta amb cursos com ara tèxtil industrial, carnet de carretó, taller de costura i de musicoteràpia, a més de mantenir altres formacions que han tingut èxit en anys anteriors i tenint en compte la demanda del mercat laboral.

Altra novetat ha estat que el programa ha establert una col·laboració amb Inserta Empleo, una entitat que treballa per incloure a les persones amb discapacitat en l'entorn laboral, oferint formació i ocupació de qualitat amb suport a l'autonomia personal. Esta iniciativa té com a objectiu oferir un millor servei a les persones amb diversitat funcional que participen en el programa.

Finalment, s'han celebrat reunions de coordinació entre l'Espai Labora d'Ontinyent i les tècniques del programa Itinerari Viu, es continua treballant per actualitzar els protocols de col·laboració entre ambdues entitats i optimitzar els recursos existents. Entre les propostes acordades, destaca la integració d'un mòdul formatiu sobre LABORA i els seus serveis d'orientació amb els cursos programats per l'entitat, la col·laboració en la presel·lecció de candidats per a ofertes amb perfils de persones més vulnerables i la realització d'activitats conjuntes de formació i inserció sociolaboral.