Ontinyent acosta Gomis als escolars amb un conte il·lustrat i una obra de teatre
L’exposició “les ciutats del músic” obri les portes aquest dijous al MUVIM de València després de rebre 2000 visites a la ciutat natal de l’artista
Pintors i escultors del grup “La Vila” se sumen a l’Any Gomis amb una mostra d’art que s’inaugurarà divendres a la Casa de Cultura d’Ontinyent
Donar a conèixer al músic Gomis als xiquets i xiquetes d’Ontinyent de manera educativa i lúdica. Amb aquest objectiu, i dins de les activitats que impulsen l’Ajuntament i la Diputació de València per commemorar el 225 aniversari del compositor ontinyentí, s’ha elaborat un conte il·lustrat i una obra de teatre infantil que es posaran a l’abast dels escolars de la localitat el proper mes de desembre.
La regidora Sayo Gandia, com a coordinadora de l’Any Gomis, explicava que “en l’Any Gomis que estem celebrant era imprescindible fer accessible la figura de l’artista als més menuts, i fer-ho amb eines com aquestes pensem que és una molt bona manera”, assenyalava. Sayo Gandia tenia paraules d’agraïment per a les diverses associacions i particulars “que s’han volgut sumar aquest projecte de ciutat”.
L’autor del conte, el periodista i escriptor Santiago Sanchis, explicava que el conte és una ficció basada en la vida d’un xiquet ontinyentí que va a estudiar cant a València, i que posteriorment es clava en la lluita per la llibertat i treballa en altres països per ser un gran compositor. “La seua vida es una aventura, i com a tal volem acostar-la als xiquets i xiquetes”, manifestava.
El conte està il·lustrat per l’ontinyentí Vicent Beneyto, qui es mostrava molt satisfet “de poder participar en aquest homenatge, i més acostant uns actes a priori seriosos i per a adults també als més menuts, que seran els qui mantinguen la memòria de Gomis en el futur”. El seu característic estil compta en aquesta ocasió amb una especial atenció als detalls de les ciutats on va viure el músic a Espanya Franca i Anglaterra, i amb alguns tocs d’obscuritat adequat a l’època romàntica de Gomis.
L’obra de teatre infantil ha estat preparada per la companyia EscenoArt de Vila-Real, amb ampla experiència en aquest tipus de representacions, des d’on Victoria Edo explicava que “anem a presentar un Gomis heroic, un heroi romàntic que ens mostra la importància de treballar amb dedicació i estima pel que un fa”. A l’obra, Gomis estarà acompanyat de diversos personatges i es comptarà amb música original “per acompanyar als xiquets i xiquetes a viure l’aventura que després trobaran en el conte”, assenyalava. Escoles, mestres i professionals podran reservar les funcions que tindran lloc en desembre a la Sala Gomis, i després de les quals els i les escolars rebran gratuïtament un exemplar del conte, editat per la Diputació de València.
Sayo Gandia explicava també altres de les pròximes activitats de “l’Any Gomis”, com la que traurà la figura de l’artista fora de la ciutat: aquest dijous 15 de setembre s’inaugura al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) de València l’exposició “Les ciutats del músic”, visitada per 2000 persones fins el passat 31 d’agost a Ontinyent. La mostra recrea els ambients d’Ontinyent, València, Madrid, París i Londres, les ciutats en què va viure Josep Melcior Gomis, a través d’elements, instruments i documentació original relacionada amb el músic. L’exposició, que viatjarà posteriorment a Madrid, serà inaugurada pel President de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i comptarà amb la presència del president de l’associació La Nostra Terra, Ignasi Gironés, comissari d’una mostra en la que junt a l’Ajuntament i la Diputació col·laboren la Fundación Aguas de València i la Fundació Universitària de la Vall d’Albaida.
Per últim, la regidora animava a la ciutadania a acudir aquest divendres a les 19:30 hores a la inauguració de la mostra d’art en homenatge a Gomis elaborada pel grup “La Vila”. José M.Reig, Ricardo Morales, Javier Sanz i Manolo Ramiro reten homenatge al músic aportant el seu coneixement i la seua imaginació, amb un conjunt d’obres que mostren la tasca creativa d’aquest grup artístic al voltant de l’obra creadora de Josep Melcior Gomis. Sayo Gandia destacava que “totes les obres, tant escultòriques com pictòriques, són producte d’una reflexió i investigació d’estos artistes amb un gran rigor intel·lectual i artístic, una mostra d’artistes dedicada a un artista, i que animem a totes i tots a descobrir”. L’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres de 10:00 a 13:30 i de dimarts a dissabte de 18:00 a 21:00 hores.