ONTINYENT | OCUPACIÓ

Ontinyent rep 134.000 euros de fons europeus i autonòmics per finançar el programa d’inserció sociolaboral “Itinerari Viu”

ELPERIODIC.COM - 04/11/2021

El programa municipal per afavorir la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social supera ja les 300 persones ateses des de la seua posada en marxa en 2017

L’Ajuntament d’Ontinyent ha rebut 133.928,56 euros del Fons Social Europeu i per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per al seu programa d’inserció sociolaboral “Itinerari Viu” en l’edició de 2021. Les regidores d’Igualtat i Govern Obert, Natàlia Enguix, i de Política per a les Persones, Paula Soler, coincidien en valorar positivament el funcionament d’aquest programa, que des de la seua posada en marxa en 2017 ha servit per atendre a més de 300 persones en risc d’exclusió social.

Natàlia Enguix explicava altra novetat, en apuntar que “als últims anys la subvenció estava obtenint-se per concurrència competitiva, però des de la Generalitat s’ha informat a l’Ajuntament que l’any que vé formarà part del ‘contracte programa’ pel qual l’administració autonòmica subvenciona de forma directa accions que es duen a terme des del departament de Serveis Socials, una acció que a més podria ser prorrogable als exercicis posteriors. És una bona noticia, ja que aquest programa és ara necessari per a pal·liar les conseqüències que la Covid-19 ha tingut sobre aquest sector de població, i també un reconeixement al bon funcionament d’aquest programa”, assenyalava la regidora.

Paula Soler explicava que “Itinerari Viu és un programa d’Itineraris Integrats adreçat a persones en risc d’exclusió social, que són ateses per un equip multidisciplinar de les rames de la pedagogía, treball social, educació social i personal tècnic. És una acció que pretén fomentar la inclusió social i la lluita contra la pobresa i la discriminació, en la línia d’acció del fons social europeu per afavorir la igualtat d’oportunitats, la participació activa i la millora de l’ocupabilitat. Com a objectiu específic del programa està, millorar la inserció sociolaboral de persones en situació de risc i exclusió social, mitjançant l’activació d’itineraris integrats d’inserció individualitzats per a cada persona”, exposava.

Des de 2017 aquest programa ha servit per oferir cursos d’alfabetització digital, de cuina i d’hostaleria, de monitor i monitora de menjador, cursos per a reposar supermercats, de personal de neteja, o de perruqueria. També s’han realitzat tallers d’habilitats socials, de gestió i organització del temps i tallers d’entrevista personal, entre altres. Entre les més de 300 persones beneficiàries  han hagut dones soles amb càrregues familiars o víctimes de violència de gènere, persones migrants, persones amb addiccions, persones amb diversitat funcional, persones de l’àmbit de salut mental, persones recluses amb mesures judicials o exrecluses, joves menors de 25 anys amb escassa o nul·la formació acadèmica i persones en situació d’atur de llarga durada.

Paula Soler afegia que “en tots aquests anys s’ha empoderat a les persones ensenyant mètodes i eines per poder dur a terme una entrevista de treball, saber crear un currículum i donar a conéixer les diferents plataformes de treball existents en l’àmbit municipal, autonòmic i estatal. Aquestes intervencions i acompanyaments, s’han realitzat des d’una perspectiva de gènere, de manera transversal, atenent així a totes les persones que des de Serveis Socials es deriven incidint tant les competències individuals com grupals. És un programa molt necessari que dóna continuitat al model pel que venim apostant al Govern d’Ontinyent, no es limita a l’assistència sinó que treballa per fomentar l’autonomia de les persones”, concloïa.