ONTINYENT | MEDI AMBIENT

Natàlia Enguix destaca el paper de l’empresa pública Egevasa en l’atenció als municipis afectats per la DANA

ELPERIODIC.COM - 22/11/2024

Enguix destaca el treball fet pel Govern de la Diputació, “rigorós, apegat a les necessitats dels municipis i allunyat del focus mediàtic”

La Vicepresidenta 1ª de la Diputació de València i presidenta d’Egevasa, Natàlia Enguix, ha destacat el paper de l’empresa pública de gestió d’aigües, depenent de la corporació valenciana,  en l’atenció als municipis afectats per la DANA. Enguix explicava com l’experiència viscuda a Ontinyent amb la DANA de 2019 “ens ha servit per afrontar la resposta a la tragèdia d’estes setmanes des de l’experiència, centrant-nos en el treball de restabliment del servei d’aigua potable i les necessitats relatives al clavegueram. Des d’un primer moment vam decidir que s’havia d’atendre a tots els municipis, fora o no Egevasa la concesionària del seu servei d’aigües, i estem contents del treball realitzat pel Govern de la Diputació, que ha estat rigorós, apegat a les necessitats dels municipis i allunyat del debat mediàtic”.

Enguix, que ve mantenint diàriament reunions telemàtiques amb els alcaldes i alcaldesses afectats, mostrava també la seua satisfacció “com a municipalista, per poder estar en contacte directe i quotidià i treballar colze a colze amb els ajuntaments, i com a diputada del partit judicial d’Ontinyent i La Vall d’Albaida per la resposta de la meua comarca a la DANA, una ciutat i una comarca que s’han bolcat en el suport a ls municipis afectats, tant amb el desplaçament de voluntariat com en donacions”.

Natàlia Enguix, qui ha xifrat en 500 milions d'euros els danys provocats per la DANA en el Cicle Integral de l'Aigua de la província, destacant el treball de l'empresa pública de la Diputació, que gestiona el servici en huit dels 78 municipis afectats “però que s'ha posat a la disposició de tots els ajuntaments per a atendre les seues necessitats i restablir com més prompte millor el subministrament”.

Entre les xifres aportades per la vicepresidenta destaquen “l'enviament de cubes com a subministrament alternatiu a 15 poblacions, amb un total de 650.000 litres d'aigua potable; les 1.500 hores extra realitzades pels operaris d'Egevasa i el seu soci tecnològic Global Omnium per a reparar fugides i avaries en prop d'un centenar de municipis; els 140 camions cisterna emprats en la desobstrucció de les xarxes de clavegueram; les 75 depuradores que han començat ja a reparar-se gràcies al conveni amb l'EPSAR, amb un cost global de 32 milions d'euros; el control analític de l'aigua en més de 90 localitats, entregant els resultats als ajuntaments i a Salut Pública; i les 20 revisions efectuades amb drons per a detectar fugides i trencaments en les infraestructures danyades”.

Enguix ha destacat algunes de les actuacions realitzades d'urgència per a restablir un servici bàsic com l'aigua, cas de la reparació de fugides en la xarxa d'escomeses de Catarroja; la reposició de la canonada del pou desapareguda a Pedralba; els tres quilòmetres de canonada per a travessar el riu i reposar el servici a Sot de Chera, amb l'ajuda inestimable dels veïns del poble, o la posada en marxa de l'antic pou de Villar del Arzobispo per a donar servici fins que es puga restaurar el canal.

Vicente Fajardo, expert hídric i representant del soci tecnològic d'Egevasa en el Cecopi, ha completat el repàs a l'afectació de les infraestructures hídriques, agraint la professionalitat i la resposta dels fontaners de tot el territori que s'han desplaçat a València per a ajudar tant en el restabliment del servici d'aigua potable com en l'extracció de fang. “El problema és de gran magnitud, i després de resoldre el proveïment d'aigua en alta, que va arribar a afectar seriosament un milió de persones, ara seguim amb els treballs en escomeses trencades en habitatges, una situació complexa que requerix de cirurgia a xicoteta escala”.

El director de Global Omnium ha informat que es continua treballant en els 15 municipis en els quals l'aigua encara no ha sigut declarada apta per al consum, i ha xifrat l'afectació del clavegueram en 800 quilòmetres. “Paiporta és el municipi més embossat, amb un 40% de saturació i la resta de la xarxa en precari. Allí treballem entre 10 i 12 hores amb els equips a pressió màxima, però no resulta senzill per l'estat de la xarxa i les punxades que patixen els camions. Continuarem actuant en tots els pobles afectats segons el grau d'obstrucció de la xarxa”.