Mompó avança el suport incondicional de la Diputació a la festa de Moros i Cristians en l'Entrada d'Ontinyent
El president de la corporació provincial assistix a l'acte central de les festes de la capital de la Vall d'Albaida al costat de l'alcalde, Jorge Rodríguez
La vicepresidenta primera de la Diputació, Natalia Enguix, insistix a equiparar el suport de la institució als Moros i Cristians i a les Falles
El nou equip de govern de la Diputació de València té clar que el respecte per les tradicions i les arrels de cada municipi serà un dels eixos de la gestió cultural de la institució de cara als pròxims anys. Així ho va expressar el president, Vicent Mompó, qui va avançar este divendres “el suport incondicional a la festa dels Moros i Cristians” durant la seua visita a Ontinyent, on va assistir a l'Entrada dels exèrcits cristià i moro, l'acte central de les festes grans de la capital de la Vall d'Albaida.
El president Mompó va estar acompanyat per l'alcalde d'Ontinyent i ex president provincial, Jorge Rodríguez, i per la vicepresidenta primera de la Diputació i primera tinenta d'alcalde en la capital de la Vall, Natalia Enguix, qui va coincidir amb Mompó en la importància d'ajudar els municipis a difondre les seues tradicions i la seua cultura i va insistir en una idea que ja va traslladar en algunes de les seues visites comarcals: “la festa dels Moros i Cristians és una de les grans tradicions que tenim les valencianes i valencians, una manifestació cultural amb gran repercussió a nivell econòmic i turístic, i a la qual hem d'equiparar amb les Falles, tant en promoció com en recursos”.
En un acte que va congregar un any més a milers de persones arribades de destins de dins i fora de la província, el president de la Diputació va manifestar que la prioritat del seu executiu és “acostar-nos als pobles, estar el més a prop possible dels alcaldes i alcaldesses perquè tinguen clar que estem ací per a tractar d'ajudar-los en les seues necessitats, tant en infraestructures i serveis bàsics com en la defensa i la promoció de tradicions com esta festa de Moros i Cristians que unix a tantes persones i vertebra el territori”.
Entrada multitudinària
L'acte central de les festes d'Ontinyent, que va comptar amb l'assistència d'altres autoritats com la delegada del Govern en la Comunitat, Pilar Bernabé, el vicepresident del Consell, Vicente Barrera; destacats responsables del món empresarial, cas del president de la Confederació Empresarial de la Comunitat i vicepresident de la CEOE, Salvador Navarro, i una àmplia representació de diputades i diputats provincials, va reunir milers de persones que van gaudir d'un meravellós espectacle d'història i fantasia amb ballets, carrosses, músics i les desenes de comparses que donen vida a la festa gran de la capital de la Vall.
Una Entrada multitudinària en la qual van desfilar al voltant de 15.000 persones, entre festeres i festers de les 24 comparses, bandes i músics de 89 agrupacions, ballets, extres i equips d'assistència a les carrosses i espectacles. L'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava “l’espectacular recreació que ha retornat a la vida a personatges històrics de temps d'Al-Andalús com el cabdill andalusí Omar Ben Hafsún, l'explorador musulmà Ibn Battuta o el llegendari guerrer cristià Rodrigo Díaz de Vivar”. “Una vegada més, Ontinyent i la seua gent han demostrat la capacitat per a unir-se i fer coses grans junts, en este cas donar vida a una festa que és referent en la celebració dels Moros i Cristians”, va rematar l'alcalde.
L'exèrcit cristià va ser el primer a desfilar, amb Miguel Gandia com a capità en representació de la comparsa Cides, que en esta ocasió va prendre com a punt de partida de la seua escenificació la mort de Díaz de Vivar. A continuació va arribar el torn del bàndol moro, amb Vicent Martí al capdavant, comandant la comparsa Mossàrabs, la més nombrosa de la localitat i que en l'Entrada d'enguany ha mobilitzat a 1.300 persones.
El contraban
Després d'una llarga nit on el públic va tornar a vibrar amb el magnífic espectacle de l'Entrada, Ontinyent ha començat el dia, com ja és tradició, amb el Contraban, un altre dels moments significatius de les festes en honor al Crist de l'Agonia, declarades d'Interés Turístic Nacional. La vicepresidenta primera de la Diputació, Natalia Enguix, i l'alcalde Jorge Rodríguez no han volgut perdre's un acte que ha comptat amb la presència del president de les festes, Vicent Pla.
Dos comparses cristianes, mariners i contrabandistes, escenifiquen el seu litigi. Uns intenten introduir el contraban en les alforges dels seus carros, amb els quals accedixen a la ciutat, mentre els altres tracten d'impedir-li-ho. Després de fer sonar els seus trabucos i arcabussos i intercanviar fanfarronades, la mercaderia és repartida entre el públic assistent i els mariners acaben fent-se amb el castell que s'alça en la plaça Major d'Ontinyent.