elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Pla de Mobilitat d’Ontinyent avala la rotonda de Torrefiel traçada per la Conselleria

El Pla de Mobilitat d’Ontinyent avala la rotonda de Torrefiel traçada per la Conselleria
    MÉS FOTOS
    El Pla de Mobilitat d’Ontinyent avala la rotonda de Torrefiel traçada per la Conselleria - (foto 2)

    El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) d’Ontinyent ja és públic, i avala el disseny de la rotonda per a l’accés per l’Avinguda de Torrefiel traçat per la Conselleria d’Infrastructures. El regidor coordinador de l’àrea de Territori, Jaime Peris, i la regidora de Sostenibilitat, Patricia Folgueras, presentaven ahir al Centre Cultural de Caixa Ontinyent la versió definitiva del PMUS, un document elaborat durant 6 mesos per un equip tècnic redactor i que ha implicat als veïns i veïnes a través d’enquestes, exposicions, col·laboracions i una comissió de seguiment, amb un objectiu comú: establir les directrius per planificar entre totes i tots una mobilitat urbana més sostenible, on els modes de transport no motoritzats siguen els protagonistes i on es definisquen les línies d’actuació en matèria de planificació de la mobilitat.

    Per assolir aquests objectius el PMUS dissenya 21 línies estratègiques de treball, agrupades en 7 grans blocs temàtics (Espai públic, Dinamisme urbà, Indústria i treball, Les casetes, Mobilitat interurbana, accessibilitat al medi natural i Polítiques urbanes) 21 línies estratègiques que es desenvolupen a través d’un total de 68 propostes d’actuació a desenvolupar a llarg termini. Una de les més destacades és la implantació de la nova rotonda del Llombo junt amb la proposta de reordenació de les Avingudes de Torrefiel i Jaume I.

    Al document, accessible en la web http://amuntiavall.es/, fa un anàlisi de la problemàtica al respecte, on s’exposa que “la proposta de millora en aquest punt, llargament reclamat pels veïns del Llombo, no es justifica per un problema de trànsit o congestió, sinó per un tema d’accessibilitat. En aquest sentit, una rotonda alliberaria de trànsit de pas el carrer Santa Teresa, que no te les condicions urbanes per a tal efecte”.

    L’equip del PMUS, que va microsimular la situació actual del trànsit per comparar escenaris i poder emetre una valoració tècnica sobre la proposta, destaca en el document “el paper que pot jugar el carrer Jaume I en relació a l’Av. Torrefiel i la seua connexió amb la rotonda genera una proposta global per al barri del Llombo”, assenyalant que “un disseny urbà adequat, amb una clara aposta per la pacificació del trànsit ha de ser l’element clau de la proposta, tant per a l’Av. Torrefiel com per a Jaume I”. En aquest sentit, s’apunta que la solució plantejada per la Conselleria d’Habitatge, Obres publiques i Vertebració del Territori, “planteja la implantació d’una rotonda satèl·lit que elimine el trànsit de pas de vehicles pesats pel carrer Santa Teresa creant una nova ròtula que articule el trànsit local sense afectar al tronc principal de la ronda sud, on el trànsit interurbà te un pes important”.

    Entre la resta de les accions puntuals que proposa el PMUS al llarg de les seues 362 pàgines es troben accions com la creació d’un itinerari de preferència al vianant des de Sant Rafael a Sant Josep pel traçat històric; dotar de continuïtat a l’espai públic lligant en xarxa les places principals de Poble Nou; potenciar els projectes de Mobilitat Escolar; recuperar l’espai públic de les places encara envaïdes pels cotxes; o dinamitzar el carrer Major.

    També es proposa potenciar eixos actius amb comerç de proximitat als barris de Sant Rafael, el Llombo i Sant Josep; crear estacionaments de llarga duració per a bicicletes; reordenar l'estacionament en superfície a Poble Nou i Sant Josep; millora dels punts de parada del servei de transport públic urbà; connexió ciclista amb els polígons industrials; dotació d’incentius a les empreses per a una orientació cap a la mobilitat sostenible; potenciar la compra de bicis elèctriques en comerços locals o revisar les condicions d’accessibilitat i els usos dels paratges naturals, buscant un ús sostenible e integrat.

    Tant Jaime Peris com Patrícia Folgueras tenien paraules d’agraïment per al treball voluntari i desinteressat dels veïns i veïnes que han format la Comissió de seguiment així com els veïns que assistiren a les jornades de participació del PMUS que es van celebrar durant el segon cap de setmana del mes de març.

    Pujar