elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La ministra Diana Morant avança en Ontinyent la intenció del Govern d’Espanya d’acabar en 2026 les obres del tren Alcoi-Ontinyent-Xàtiva

La ministra Diana Morant avança en Ontinyent la intenció del Govern d’Espanya d’acabar en 2026 les obres del tren Alcoi-Ontinyent-Xàtiva
  • Els alcaldes de les tres ciutats i la ministra destaquen els anys de reivindicacions que han estat necessaris fins fer realitat l’actuació que s’ha iniciat esta setmana

MÉS FOTOS
La ministra Diana Morant avança en Ontinyent la intenció del Govern d’Espanya d’acabar en 2026 les obres del tren Alcoi-Ontinyent-Xàtiva - (foto 2)

La ministra de Ciència, Universitat i Innovació del Govern d’Espanya, Diana Morant, ha avançat en Ontinyent la intenció del Govern d’Espanya d’acabar en l’any 2026 les obres de reforma de la línia del tren Alcoi-Ontinyent-Xàtiva, que s’han iniciat esta setmana amb una inversió de 160 milions d’euros de l’executiu central.

Morant, que era rebuda per l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, la vicepresidenta 1ª de la Diputació, Natàlia Enguix, i regidors i regidores de la corporació, acudia a Ontinyent junt als alcaldes d’Alcoi, Toni Francés, i Xàtiva, Roger Cerdà, per posar en valor una inversió que segons les seues paraules “no sols beneficia Ontinyent, Xàtiva i Alcoi, sinó també la comarca de la Ribera i l’àrea metropolitana de València”. Per a la ministra, "parlem de mobilitat sostenible i d’un servei públic de qualitat per a 300.000 persones. Aquesta renovació suposa justícia per a les nostres comarques i és una aposta ferma del Govern d’Espanya per la vertebració del territori", ha destacat.

Les obres, que tindran una duració de 20 mesos, contemplen la modernització de 64 quilòmetres de via amb criteris de seguretat, eficiència energètica i tecnologia d’avantguarda. Durant aquest període, s’ha dissenyat un pla de mobilitat alternativa per garantir el desplaçament dels usuaris sense grans afectacions. A més, el projecte inclou la millora de les infraestructures complementàries, com estacions i sistemes de senyalització, per assegurar viatges més ràpids i eficients. Morant ha ressaltat que l’obra forma part d’un projecte més ampli de millora de les infraestructures ferroviàries de la Comunitat Valenciana, amb una aposta clara per enfortir la xarxa de rodalies i la connexió entre Castelló, València i Alacant amb el corredor mediterrani.

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha recordat els anys de reivindicacions transcorreguts des que fa deu anys, ell mateix, junt amb Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva, i Toni Francés, alcalde d’Alcoi, van formar una aliança per defensar infraestructures estratègiques per a les comarques centrals: "Hui veiem com allò que somiàvem fa una dècada es fa realitat, és una jornada històrica que suposa un gran pas endavant per a la connectivitat i seguretat ferroviària de la nostra zona", destacava el primer edil ontinyentí, qui agraïa la visita i implicació de la ministra.

Per la seua banda, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha posat en valor la importància d’aquesta inversió per al futur de la mobilitat i la cohesió del territori, posant de relleu que "fa deu anys lluitàvem per evitar el tancament d’aquesta línia i hui celebrem una inversió històrica que ens permetrà connectar millor les nostres ciutats, reforçant alhora la capitalitat ferroviària de Xàtiva, on a partir del 2026 operarà l’alta velocitat", ha assenyalat.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ha destacat el paper clau de la unitat entre els municipis en aquesta reivindicació, ja que, manifestava "vam perdre l’oportunitat de tindre un tren del segle XX, però ara comptarem amb un tren del segle XXI. Aquesta infraestructura no és sols un mitjà de transport, sinó una eina fonamental per al desenvolupament econòmic, social i cultural de les nostres comarques",  afirmava. Francés també ha recordat la lluita constant per evitar el tancament de la línia i com amb el canvi de govern, es va aconseguir revertir la situació fins a arribar a la inversió actual.

Pujar