ONTINYENT | AGRICULTURA

El Ministeri inclou el Meló d’Or d'Ontinyent en la llista de Varietats de Conservació d’Espanya

ELPERIODIC.COM - 22/02/2022

L’Ajuntament ho va sol·licitar dins del projecte de posada en valor del producte al que ve treballant amb suport de la UPV

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació d’Espanya, ha confirmat a l’Ajuntament d’Ontinyent la inclusió del Meló d’Or en la llista de Varietats de Conservació d’Espanya. Es tracta d’una acció sol·licitada  per l’Ajuntament per posar en valor el Meló d’Or, i que ha obtingut ara resolució favorable, al marc de l’impuls que el consistori vé donant al producte amb el suport de la Universitat Politècnica de València (UPV).

La regidora d’Agricultura, Sayo Gandia, destacava que l’acceptació per part del Ministeri “és una molt bona noticia dins de l’impuls que venim donant a un producte tan nostre com el Meló d’Or d’Ontinyent, i que contribueix a la salvaguarda dels drets dels agricultors que ho cultiven”. La regidora tenia paraules d’agraïment per la UPV “pel seu interés i suport des del primer moment”, a la cooperativa agrària d’Ontinyent “per  estar al costat de l’Ajuntament i pel seu treball per facilitar la comercialització del producte”, i als llauradors “per la seua dedicació i esforç per consolidar un producte tan artesanal com aquest”.

El Meló d'Or d'Ontinyent és un producte que es cultiva a les terres de secà del terme d'Ontinyent. Destaca pel seu intens color groc i el seu sabor, gran dolçor i alta capacitat de conservació, característiques que el converteixen en un producte únic de l'agricultura valenciana i nacional. Amb l'objectiu de protegir-lo i contribuir a augmentar la seua producció i rendibilitat, l’Ajuntament, comptant amb la col·laboració d’un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), va posar en marxa fa tres anys el projecte de recerca que ara ha permès aconseguir una fita clau per al futur d'aquest cultiu: el reconeixement pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació com a “Varietat de conservació”.

Salvador Soler, investigador del Grup de Conservació i Millora de Varietats Tradicionals de l'Institut COMAV de la Universitat Politècnica de València, destacava que “aquesta confirmació del Ministeri contribueix a la conservació del Meló d’Or d'Ontinyent, tot reconeixent les característiques de qualitat d'aquest meló, la necessitat de la seua conservació i de la seua valorització com a producte agrari de qualitat diferenciada”, destacava.

Des de la cooperativa agrària, José Luis Úbeda, i el llaurador i productor de Meló d’Or Rafael Francés, coincidien en destacar les dificultats que presenta una producció totalment artesanal com la del meló respecte d’altres productes de menor preu final però amb molta menys qualitat. Per això, destacaven, “totes les ajudes per a protegir-lo i les que puguen donar suport a la seua producció, venda i distribució són benvingudes”.

Tres anys d'estudi

La inclusió en el registre de Varietats de conservació del Ministeri d'Agricultura és fruit de més de tres anys de treball, en el marc del projecte “Posada en valor del Meló d’Or d’Ontinyent”, finançat per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana. L'equip del COMAV de la UPV va realitzar un exhaustiu estudi de les característiques vegetatives, de fruit i de composició de les diferents varietats de “Meló d’Or” d'Ontinyent. “Vam establir les característiques morfològiques, agronòmiques i de qualitat que ho defineixen de manera diferencial”, explicava Soler.

Així, aquest meló es caracteritza per a presentar plantes compactes de grandària reduïda, amb predomini de flors masculines (més primerenques) sobre les flors hermafrodites (més tardanes). El seu fruit té una forma el·líptica i un color groc or; el seu pes mitjà oscil·la entre 1,8 i 2,5 kg, i destaca per la seua carn blanca, de textura suau però ferma. I una característica molt remarcable és la seua conservació en òptimes condicions durant més de 3 mesos.