elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Història i reivindicació en els 600 anys de la Séquia Nova

Història i reivindicació en els 600 anys de la Séquia Nova
    MÉS FOTOS
    Història i reivindicació en els 600 anys de la Séquia Nova - (foto 2)
    Història i reivindicació en els 600 anys de la Séquia Nova - (foto 3)
    Història i reivindicació en els 600 anys de la Séquia Nova - (foto 4)
    Història i reivindicació en els 600 anys de la Séquia Nova - (foto 5)
    Història i reivindicació en els 600 anys de la Séquia Nova - (foto 6)
    Història i reivindicació en els 600 anys de la Séquia Nova - (foto 7)
    Història i reivindicació en els 600 anys de la Séquia Nova - (foto 8)
    Història i reivindicació en els 600 anys de la Séquia Nova - (foto 9)
    Història i reivindicació en els 600 anys de la Séquia Nova - (foto 10)

    El passat cap de setmana, Per l’Horta d’Ontinyent i l’Associació veïnal el Llombo, amb la col·laboració de la Comunitat de Regants del Reg Major, van organitzar dos actes per commemorar el sis-cents centenari de la construcció de la Séquia Nova, una de les dos séquies mare de la xarxa de reg de l’horta històrica d’Ontinyent. Els actes, que obrien la programació de les festes del barri del Llombo, van consistir en un col·loqui sobre els orígens andalusins de l’horta i les repercussions de la construcció de la Séquia Nova (1421-1424), a més d’una ruta guiada per l’horta del Llombo.

    L’arqueòleg Miguel Robledillo i l’arxiver municipal Vicent Terol, ponents del col·loqui de divendres al Centre Cívic del Llombo, van explicar davant un gran nombre d’assistents com l’horta d’Ontinyent ha sigut resultat del treball de les diferents societats que l’han habitat, les quals durant prop d’un mil·lenni van anar construint un paisatge singular i una complexa xarxa de reg per a abastir-se de fruites, hortalisses i cereals. Un patrimoni únic d’un valor inestimable, del qual, van ressaltar els historiadors, cal preservar allò que en queda.

    En la ruta de dissabte, guiada per membres de Per l’Horta d’Ontinyent, es va poder comprovar sobre el terreny com aquesta relació dels habitants amb el territori ara ha canviat moltíssim. Els hàbits culturals i les dinàmiques econòmiques actuals han fet que de la nit al matí s'ensorren paisatges i elements patrimonials que havien ocupat l’espai fins fa només unes dècades. Tot i això, els assistents encara van poder visitar algunes de les séquies i braçals de l’horta històrica, així com partidors, motes i alcavors, i algun que altre bancal en plena producció.

    D’aquesta manera, amb un combinació entre història i reivindicació, entre l’anàlisi del passat i de les problemàtiques que viu l’horta en el present, els organitzadors van voler posar en valor el patrimoni històric de l’horta i defensar també una horta per al futur, tot posant èmfasi en la sostenibilitat, la necessitat de potenciar l’agricultura i el producte local, i una economia arrelada al territori.

    Pujar