ONTINYENT | CULTURA I ESPECTACLES

La Fundació Museu del Tèxtil presenta un audiovisual amb testimonis de treballadores del sector en el segle XX a La Vall d’Albaida

ELPERIODIC.COM - 01/10/2024

Es part del projecte “Dones i Fàbriques”, que posa en valor el paper de la dona en en l’entramat social i fabril de la industria tèxtil en la comarca

La Fundació Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana (FMTCV) presentarà aquest dijous un audiovisual amb testimonis de treballadores del sector en el segle XX a La Vall d’Albaida. Es tracta d’un document gràfic inclós al projecte “Dones i Fàbriques”, una investigació que naix amb el propòsit de buscar i trobar el testimoniatge de dones que han participat en l'entramat social i fabril de la industria tèxtil a la Vall d'Albaida.

El projecte està finançat pel Museu Valencià d’Etnologia (ETNO), depenent de la Diputació  de València, i es realitza amb el suport del Museu del Tèxil de la Comunitat Valenciana a Ontinyent, la seua Fundació, l’Ajuntament d’Ontinyent,  i el Museu de la Paraula (l'Arxiu de la Memòria Oral Valenciana), i està sent dut a terme per les investigadores Marta Berlanga i Sara Sierra. Aquest equip ve treballant en un estudi de memòria oral en primera persona al voltant de dones que han format part de l’escenari industrial tèxtil, que inicialment es va encetar centrat en dones d’Ontinyent però que posteriorment es va ampliar a les localitats d’Agullent i Bocairent, participant més de mig centenar d’elles.

El vídeo, de 6 minuts de durada, serà projectat aquest dimecres a les 19:30 hores al Museu del Tèxtil, i inclou alguns dels testimonis arreplegat fins ara, “apuntant alguns detalls que estan sent claus en l’investigació que s’està duent a terme”, explicava Berlanga. En l’acte també s’exposarà els avanços assolits i les següents passes en el treball de cerca testimonis en primera persona per aprofundir en el paper de les dones a la indústria tèxtil del segle passat. Sara Sierra recordava “el paper fonamental d’unes dones a les que volem donar veu, que han estat oblidades però que contribuïren de manera clau en l’economia fabril ontinyentina”.

El president de la FMTCV, Jorge Rodríguez, explicava que aquest projecte “contribueix a l’objectiu de fer del Museu un espai viu, al marc en aquest cas d’un treball que recupera la història de les dones treballadores de la indústria local i comarcal al segle XX”.