Les exposicions “Dones en Marxa” i “100 anys fent Arqueologia” van sumar 3.500 visitants a Ontinyent
ELPERIODIC.COM - 23/06/2023El regidor de Cultura destaca la importància de comptar amb espais expositius adequats per acollir mostres com les cedides per la Diputació i la Universitat de València
Les exposicions “Dones en Marxa” i “Passat i Present. 100 anys fent arqueologia a la Universitat”, cedides per la Diputació i la Universitat de València (UV) a Ontinyent, van registrar un total de més de 3.000 visitats durant temps que van estar exposades a la ciutat. El regidor de Cultura, Àlex Borrell, destacava la importància “de comptar amb espais expositius adequats per acollir mostres com aquestes, amb obres de gran valor patrimonial que hem pogut gaudir sense haver d’eixir de la ciutat, i que a més a més han suposat un element d’atracció per a moltes persones visitants”.
De fet, “100 anys d’arqueologia”, oberta del 14 de desembre al 16 d’abril al MAOVA, va estar visitada per més de 2.400 persones, de les quals el 75% van ser visitants d’altres localitats, molt d’ells al marc de viatges organitzats a la ciutat per l’Inserso i altres entitats. La mostra, organitzada per la UV i el Centre Cultural La Nau, i patrocinada per la Fundació Universitària Campus Ontinyent, resumia la trajectòria arqueològica del Laboratori d'Arqueologia de la UV des de la seua creació en l’any 1921, i exhibint peces originals com ara ossos humans amb marques de canibalisme, peces de coure que són les evidències més antigues de la metal·lúrgia en terres valencianes, dos ídols triangulars o un crani trepanat.
Pel que fa a “Dones en marxa”, la majoria de les 1105 persones visitants (80%) registrades durant un periode menor (del 8 de març al 20 de maig) van ser en aquest cas residents a Ontinyent. La mostra, cedida per la Diputació de València després de les gestions de la diputada ontinyentina Natàlia Enguix, exposava mes de mig centenar d’obres pictòriques i escultòriques de gran valor patrimonial, propietat de la corporació valenciana. Obres amb especial interés didàctic i històric vinculat al paper de la dona en la societat i la seua evolució, sent la peça més antiga “Las hijas del Cid abandonadas en el bosque”, pintada per Ignacio Pinazo en 1879. L’exposició també incloïa obres d’artistes com Aurora Valero, Carmen Mateu, Bolinches, Genovés o Carmen Calvo, entre d’altres.