ONTINYENT | POLÍTICA

La Diputació reunix a responsables de 91 municipis de la Vall, la Costera, la Canal i la Safor per a facilitar l'execució del Pla Obert

ELPERIODIC.COM - 01/03/2024

Personal tècnic de l'àrea de Cooperació que dirigix Enguix resol les qüestions plantejades pels responsables locals sobre un pla que busca construir “espais humans, sostenibles i igualitaris”

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, i la vicepresidenta primera i responsable de Cooperació, Natàlia Enguix, han obert este divendres a Ontinyent la segona de les quatre jornades tècniques per a facilitar als responsables locals l'execució del Pla Obert d’Inversions. La Sala Gomis ha acollit una trobada en la qual alcaldes, alcaldesses i personal tècnic dels ajuntaments de la Vall d'Albaida, la Costera, la Canal de Navarrés i la Safor han plantejat les seues consultes sobre el major programa inversor de la Diputació, amb 340 milions per als municipis i 10 per a les mancomunitats en els pròxims quatre anys.

El president Mompó ha agraït la presència de representants de quasi un centenar de municipis, la qual cosa demostra “la connexió existent entre esta Diputació i les comarques valencianes”. “Ja vam dir que un dels grans objectius de la legislatura era acostar la institució als municipis, i trobades com esta d'Ontinyent demostren que no és només una declaració d'intencions, que estarem sempre a la disposició dels alcaldes i alcaldesses per a facilitar-los el treball”, ha explicat Mompó, qui a continuació ha posat en valor la resposta municipal, ja que “és fonamental que eixe acostament siga recíproc i que els ajuntaments participen en estos actes perquè siguem tots més eficaços”.

El màxim responsable provincial ha destacat que estes jornades “pretenen aclarir als alcaldes, alcaldesses i tècnics encarregats dels projectes tots els detalls del programa d'inversions, en l'objectiu final que totes les obres plantejades pels municipis es posen en marxa i s'executen, traduint-se en millores reals per als ciutadans de les nostres comarques”. “Busquem eliminar burocràcia i ser més eficients, però, sobretot, no volem que els diners assignats a cada ajuntament hagen de tornar a la Diputació; volem que es quede fins a l'últim cèntim als pobles en forma de millores per als seus veïns i veïnes”, ha conclòs Mompó.

Per part seua, la vicepresidenta Enguix ha assenyalat que amb estes jornades “volem explicar el funcionament i la tramitació del pla i conéixer tant els dubtes com les inquietuds del personal que ha de portar avant els projectes subvencionats per la Diputació, amb l'objectiu de resoldre totes estes qüestions i quedar a la disposició dels municipis per a ajudar-los en el procés d'execució de les obres”. Natàlia Enguix avança que la primera convocatòria de l'any eixirà a principis d'abril i que des de l'àrea de Cooperació que dirigix es farà “tot el que estiga a les nostres mans per a millorar uns nivells d'execució que, en el cas de l'últim pla de l'anterior govern provincial, encara té 100 milions d'euros pendents d'executar”.

La legislatura de l'aigua

La responsable provincial ha coincidit amb Mompó que acostar la Diputació a les comarques “és un dels principals eixos d'este govern, un objectiu real en el qual treballem des del primer minut de la legislatura, amb la posada en marxa d'oficines comarcals i amb reunions com esta en la qual ens avancem als problemes que puguen sorgir en cada municipi per a tractar de resoldre'ls”. La idea és “oferir una visió completa d'un programa que busca crear espais humans, sostenibles i igualitaris”.

Natàlia Enguix ha indicat, abans de presentar a l'equip tècnic de l'àrea de Cooperació que encapçala Pedro Domingo, que esta és la legislatura de l'aigua, en referència no sols a les ajudes que arribaran als consistoris des de l'àrea del cicle integral que dirigix Paco Comes, sinó a la inclusió de les actuacions hídriques com a part important del Pla Obert, ja que els municipis “hauran de destinar almenys un 10% dels diners que reben de la Diputació a este tipus d'obres de millora de la xarxa d'aigua potable, un bé de primera necessitat que no podem oblidar per responsabilitat amb els ciutadans”.

A continuació, el personal tècnic de la institució provincial ha donat resposta a les qüestions plantejades pels responsables dels 91 ajuntaments convocats, algunes d'elles vinculades amb l'aigua i la resta d'incentius del Pla Obert, però també sobre els terminis de presentació i convocatòries anuals, els projectes subvencionables al cent per cent, les pròrrogues d'obres incloses en anteriors plans que no van poder executar-se en el temps establit o el nou pla de nuclis que va anunciar la vicepresidenta Enguix i que veurà la llum quan s'actualitze el padró.

L'amfitrió de la trobada, Jorge Rodríguez, ha agraït a la Diputació que haja convertit Ontinyent, municipi del qual és alcalde, en “punt de trobada i epicentre de la informació municipalista”. Rodríguez ha celebrat l'acostament de la institució a les comarques, un eix de la gestió provincial que li recorda la seua etapa al capdavant de la corporació provincial, i ha valorat el Pla Obert com “un programa afortunat que ens permet als ajuntaments organitzar-nos i tindre una previsió per a la legislatura; un pla obert que ens ve bé en funció dels imprevistos que puguen sorgir durant els pròxims anys”.

Els alcaldes i alcaldesses coincidixen en la major flexibilitat d'un pla que els concedix més facilitats a l'hora d'executar els projectes, al mateix temps que agraïxen l'acostament del nou govern provincial als municipis i comarques.

La Vall d'Albaida, la Costera, la Canal i la Safor

Un total de 91 ajuntaments de la Vall d'Albaida, la Costera, la Canal de Navarrés i la Safor han sigut convocats a esta segona jornada tècnica per a acostar el Pla Obert a les comarques. En xifres, els 34 municipis de la Vall d'Albaida es repartiran 33,8 milions d'euros en els pròxims quatre anys, 5,6 milions més que en l'anterior legislatura; la Costera té assignats 21,3 milions, 3,5 més; la Canal de Navarrés 9,4 milions, dos més que amb els últims plans de l'anterior executiu; i la Safor 34,4 milions, 6,7 més que amb els plans bianuals de l'anterior legislatura.

Tots els municipis disposaran de més diners amb el nou programa inversor de la Diputació, mentre que Gandia, com ve succeint en els últims plans, disposarà d'altres línies d'inversió per la seua condició de gran ciutat.

Les jornades tècniques del Pla Obert d’Inversions continuaran el dimarts, 5 de març, en la cita programada a Buñol, amb l'assistència dels municipis de la Plana Utiel-Requena, los Serranos, el Rincón de Ademuz i l’Hoya de Buñol-Chiva; i un dia després, el dimecres 6, la trobada serà a Carcaixent, amb la compareixença dels responsables locals de la Ribera Alta, la Ribera Baixa, l'Horta Sud i el Valle de Ayora-Cofrentes.

Pla Obert d’Inversions

El nou Pla Obert d’Inversions de la Diputació de València comptarà amb tres convocatòries anuals d'acceptació dels projectes, que ja poden presentar els ajuntaments una vegada aprovat el pla en el ple de gener, sis mesos abans del que es va aprovar el Pla d'Inversions 2022-23. El programa manté l'autonomia d'alcaldes i alcaldesses a l'hora de decidir les actuacions que necessiten els seus municipis, al mateix temps que incentiva les millores en les xarxes d'aigua potable, les iniciatives d'urbanisme amb perspectiva de gènere i, en general, tots els projectes innovadors i arriscats que transformen les comarques valencianes. Els millors projectes, des del punt de vista de les bones pràctiques, seran reconeguts anualment per la Diputació.

Els problemes detectats en els anteriors plans d'inversió “s'han tingut molt en compte a l'hora d'aprovar el nou Pla Obert, un programa quadriennal que no sols recull el major esforç inversor en la història de la Diputació, sinó que oferix als ajuntaments tot tipus de facilitats per a planificar les seues necessitats i presentar-les en qualsevol moment, contribuint al fet que no es precipiten a l'hora de decidir les obres i sobretot a executar-les de la manera més àgil possible una vegada estiguen aprovades”, conclou Enguix.

MÉS FOTOS