La Conselleria dóna llum verda al nou pla Local de Cremes d’Ontinyent que limita a dos els dies de crema
Entre els canvis introduïts també s’inclou la desaparició del sistema de zones i la prohibició de qualsevol crema de resta de jardineria
La Conselleria d’Agricultura ha aprovat el nou pla local de Cremes d’Ontinyent, que entrarà en vigor el proper 17 d’octubre. Entre els principals canvis destaca la limitació de dies i hores, la desaparició del sistema de zones i la prohibició de qualsevol crema de resta de jardineria.
La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, destacava que "amb aquest nou pla volem limitar més les cremes i continuar donant més alternatives per no sols evitar molèsties al veïnat sinó també per millorar la qualitat de l’aire que totes i tots respirem", manifestava.
Així, amb els canvis introduïts el pla passa de les actuals tres zones a dues (zona general i zona de màxim risc, formada pels terrenys de la interfície agrícolaforestals o urbanoforestals que es troben en una franja de menys de 30 metres de marges, cunetes o formacions vegetals amb continuïtat amb el terreny forestal). Pel que fa als dies i hores permeses, a la zona general sols es podrà cremar dilluns i dimecres des del trenc de l’alba fins a les 13:30h, excepte les cremes de matolls que serà fins a les 11 hores. A la zona de màxim risc sols es podrà cremar dimarts i dijous des del trenc d’alba fins a les 13:30 hores. No es permeten les cremes de matolls a les zones de màxim risc.
Només es podrà cremar del 16 d’octubre al 31 de maig, excloent Setmana Santa (s’entén com a tal el període comprés entre el Dijous Sant i el dilluns de Sant Vicent, ambdós dies inclosos) i els dies en què la Generalitat decrete situacions que impedisquen fer cremes. Per altra banda, no es podrà cremar cap tipus de resta de jardineria en cap moment de l'any, d’acord amb la legalitat vigent.
Aquest pla local de Cremes va ser treballat pel departament de Medi Ambient i aprovat pel Consell de Medi Ambient i posteriorment pel plenari, i és pot consultar a la web www.ontinyent.es. La regidora Sayo Gandia recordava que la ciutadania disposa de forma gratuïta d’alternatives sostenibles a la crema de poda com són el triturat in situ, la recollida en saques domicili i el préstec de trituradores domèstiques. Es poden sol·licitar aquests serveis al Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament (962918229).