elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís per Ontinyent proposa desenvolupar un projecte de recollida i tractament de residus fitosanitaris

Compromís per Ontinyent proposa desenvolupar un projecte de recollida i tractament de residus fitosanitaris
  • La formació valencianista i ecologista va fer arribar la proposta el passat 14 de maig al Consell Local de Medi Ambient, dins el termini establert per a presentar propostes alternatives per a l'ús de recursos econòmics procedents del cànon de la pedrera

El passat 14 de maig, el grup municipal Compromís per Ontinyent feia arribar al Consell Local de Medi Ambient una proposta alternativa per a utilitzar els recursos econòmics procedents del cànon anual de la pedrera, dins el termini contemplat per a plantejar alternatives per part dels integrants del Consell. Aquesta proposta consisteix en la posada en marxa d’un projecte per a la recollida de restes de productes fitosanitaris utilitzats en l’agricultura, per al seu correcte tractament i gestió.

El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha explicat que “la nostra proposta té com a objectiu la recollida de tots els líquids resultants de la neteja de les eines agrícoles amb què s’apliquen productes fitosanitaris, com són les motxilles, polvoritzadors o atomitzadors. Habitualment, la neteja d’aquestes eines es realitza amb aigua, i la barreja resultant sol llançar-se a terra una vegada rentades les eines i retirades les restes de producte fitosanitari. Aquesta situació suposa un gran perill mediambiental, ja que la filtració d’aquests líquids pot danyar greument el terreny i els aqüífers”.

Per la seua banda, el representant del grup municipal Compromís per Ontinyent en el Consell Local de Medi Ambient, Javier Ferri, ha apuntat que “el projecte podria consistir en l’habilitació d’un espai, fixe o mòbil, on les persones que fan ús d’aquests productes pogueren portar en recipients els líquids resultants de la neteja, de la mateixa manera que ocorre, per exemple, amb el reciclatge de l’oli usat. Posteriorment, caldria cercar entitats encarregades de la gestió d’aquest tipus de residus, per tal que foren adequadament tractats”.

“Aquest és un primer esbós de la proposta, que hauria de ser debatuda i comptar amb les aportacions de totes les entitats presents al Consell Local de Medi Ambient. A més, en cas que l’import econòmic disponible no fóra suficient per a abordar el projecte de forma completa, podria contemplar-se utilitzar la quantia econòmica existent per a iniciar-lo”, ha assenyalat Ferri.

Així mateix, Nico Calabuig ha incidit en “la importància d'aquest tipus de propostes, que permeten abordar una problemàtica i poder donar resposta a una necessitat existent per a aquelles persones que es dediquen a l’agricultura en la nostra ciutat. Considerem que és una proposta útil, ja que té com a objectius aconseguir una ciutat més neta i sostenible, i protegir els aqüífers, enllaçant amb la legislació europea en matèria de protecció de les aigües. Volem agrair públicament al nostre representant en el Consell, Javier Ferri, la seua dedicació i treball en la ideació d’aquesta proposta”.

Compromís defensa la restauració de la cúpula de Benarrai a través d’altra partida del Pressupost municipal

En l’escrit enviat al Consell Local de Medi Ambient, des de Compromís per Ontinyent es donava suport a tres de les quatre intervencions de la proposta inicial, feta per la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia. Aquestes tres actuacions són la rehabilitació de la senda de l'Alba, en el tram entre la rampa i el Pou dels Cavalls; la rehabilitació de l’entorn del Pou dels Cavalls, en concret les platges; i la neteja d’arbres i branques caigudes a la zona de Galindo.

Pel que fa a la quarta intervenció, la restauració de la cúpula de Benarrai, des de Compromís per Ontinyent es comparteix la necessitat d’executar aquesta actuació, però a través d’altra partida del pressupost municipal. Tal com ha exposat la regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, “considerem que els recursos per a fer front a aquesta despesa podrien procedir d’altra partida pressupostària de l’Ajuntament, destinada a manteniment, obres o semblants, ja que aquesta restauració no és, segons el nostre paper, una actuació estrictament mediambiental, sinó més relacionada amb el departament d’Obres”.

Alberola ha incidit en què “reiterem la necessitat urgent de portar a terme la restauració i posada a punt de la cúpula, per tal que recupere el seu aspecte i estat original. Estem completament d’acord amb l’actuació, i ho repetim una vegada més, la nostra matisació és respecte a la partida del pressupost que ha d’assumir aquesta despesa”.

Pujar