elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís per Ontinyent denuncia la supressió del Concert de Festes i l’absència de grups en valencià en la programació

Compromís per Ontinyent denuncia la supressió del Concert de Festes i l’absència de grups en valencià en la programació

    El grup municipal Compromís per Ontinyent ha valorat negativament la supressió del concert de Festes anunciada pel govern municipal aquest passat dimarts, així com l’absència total de grups de música en valencià dins la programació musical de l’Ajuntament per a les Festes de Moros i Cristians d’enguany. El portaveu i cap de l’oposició municipal, Nico Calabuig, ha lamentat que se suprimisca una cita anual consolidada, que permetia portar a Ontinyent grups referents, atraure públic visitant de les comarques centrals, i oferir alternatives per al públic més jove.

    En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “considerem molt oportú programar orquestres, així com actuacions musicals i d’oci dirigides a la gent major, dins la programació municipal de Festes. També és cert que existeix un ventall molt ric i divers d’activitats per part de les comparses, que se suma a la programació de l’Ajuntament. Però no podem entendre, ni compartir de cap manera, que el govern municipal decidisca suprimir enguany una cita anual consolidada, com és el concert de Festes d’Ontinyent amb grups referents. També és lamentable que no hi haja absolutament cap grup de música en valencià en tota la programació. Tampoc compartim l’argument sobre l’existència de moltes activitats, ja que aquestes es dirigeixen a públics diferents. L’Ajuntament té l’obligació de treballar per oferir unes Festes atractives també per a la gent que no pertany a cap comparsa, i que té diferents gustos i edats”.

    Calabuig ha remarcat que “suprimir aquest concert suposa una pèrdua d’alternatives d’oci i cultura musical per al públic més jove. També suposa dimitir de la capitalitat comarcal, i no és coherent amb l’objectiu d’impulsar la projecció de les nostres Festes més enllà de les nostres fronteres. A més, suposa l’eliminació d’oferta cultural en la nostra llengua durant les Festes. No sabem si amb aquest tipus de decisions Ens Uneix també vol imitar els seus socis de govern en València, que estan vetant els grups que canten en llengua pròpia en moltes programacions oficials. En qualsevol cas, és un greu error. Els concerts de Festes, hereus d’iniciatives anteriors com el Meruts Festival, han permés portar grups i cantants referents al llarg dels anys, atraure públic visitant de moltes comarques, i també poder comptar amb el talent local, ja que tenim la sort de tindre grans grups musicals, i gent amb experiència en productores d’èxit que programen espectacles al llarg de tot el País Valencià i més enllà”.

    “A més, l’explicació amb què es justifica la supressió, que és programar un concert diferent en setembre dins el festival ‘Nomade’, ens resulta enganyosa. Per una banda, perquè realment una activitat no substitueix a l’altra, respecte a l’estil i tipus de concert. I per altra, perquè és perfectament possible programar les dues activitats sense que hagen de ser excloents. Li demanem al govern municipal que no ens presente situacions en què pretenguen fer-nos escollir, i que treballe de veritat per una oferta musical potent, diversa i inclusiva en Festes”, ha apuntat el portaveu.

    El cap de l’oposició també ha destacat que “ens preocupa molt que el govern municipal no tinga prou en compte el públic més jove en la programació, un públic que participa menys del tipus d’espectacles que s’han programat, però que demanda i necessita una oferta adaptada als seus gustos, com qualsevol altre segment de població. De fet, plou sobre mullat, ja que aquesta decisió se suma a l’actitud passiva de l’Ajuntament respecte a l’impuls d’un oci jove divers i saludable, sobretot per a gent entre 15 i 25 anys, o la no construcció de la zona per a grans concerts i festivals, amplament demandada per la ciutadania en edicions anteriors d’Ontinyent Participa. Tot açò és indicatiu d’una forma estreta de concebre la ciutat”.

    “Lamentem aquesta supressió, ja que resulta incomprensible deixar de fer una activitat que té públic, que enriqueix l’oferta per al sector més jove, i que ajuda a atraure gent a Ontinyent en Festes i promociona la normalització del valencià. Demanem al govern municipal que recapacite, i presente una programació musical suficientment completa i diversa, que de veritat arribe a tots els públics i gustos” ha conclòs Nico Calabuig.

    Pujar