ONTINYENT | POLÍTICA

Compromís denuncia interrupcions de serveis en l’Hospital d’Ontinyent i proposa solucions davant la falta de personal

ELPERIODIC.COM - 21/05/2024

Nico Calabuig ha assenyalat que “s’estan interrompent serveis com el paritori i la cirurgia, i això perjudica la qualitat en l’atenció sanitària. Proposem al Ple solucions concretes que l’Ajuntament ha de reclamar a la Generalitat”

Aquest dimarts, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha fet pública en roda de premsa la seua moció per al Ple Municipal del mes de maig, en defensa d’una dotació de personal adequada per garantir els serveis sanitaris públics a Ontinyent. La proposta, registrada pel portaveu municipal i cap de l’oposició, Nico Calabuig, recull diferents reivindicacions adreçades a la Generalitat Valenciana, com la dotació de personal suficient a Ontinyent dins el Pla Vacacional per a l’estiu, la inclusió de l’Hospital d’Ontinyent  com a zona de difícil cobertura, o l'elaboració d’un pla específic per garantir el personal necessari per a tots els serveis inclosos en el nou Hospital. La moció també denuncia la interrupció de serveis que s’està començant a registrar a la ciutat, i que s’agreujarà durant l’estiu.

En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “a Ontinyent, com a ciutat mitjana de l’interior del País Valencià, ens enfrontem cada estiu a la dificultat per a cobrir les substitucions per vacances a l’Hospital i els centres d’atenció primària. La situació s’està intensificant i estenent-se a tot l’any, ja que el sistema sanitari es troba immers en una època de nombroses jubilacions. A més, enguany gran part dels metges i metgesses residents s’incorporaran després de l’estiu, perquè són la generació de l’època de la COVID-19, i van començar la seua especialitat més tard. Aquest context, unit a la situació que patim a Ontinyent, fa que la problemàtica s’estiga agreujant”.

Per la seua banda, la regidora Helena Gandia ha detallat la situació actual a l’Hospital, apuntant que “a data de maig, ja s’estan registrant problemes en l’àrea de maternitat, per la manca de professionals de pediatria i ginecologia per a cobrir tots els dies d’atenció. Açò comença a provocar la derivació de parts a Xàtiva, i l’afectació d’un servei propi de l’Hospital d’Ontinyent, que en agost s’interromprà durant tot el mes. Per altra banda, també s’està veient afectada la cirurgia, i l’ús de quiròfans s’està limitant a la traumatologia i l’oftalmologia. Així mateix, la realització d’ecografies obstètriques s’ha retornat a l’Hospital antic, ja que des del nou no està existint disponibilitat de personal per a la seua realització”.

Calabuig ha assenyalat que “davant aquesta situació, és necessària la mobilització política municipal, centrada a reclamar a la Generalitat Valenciana i al Govern de l’Estat més personal per a l’atenció primària, una cartera de serveis àmplia amb vocació comarcal i una dotació de personal adequada per al nou Hospital, que puga omplir vertaderament de contingut les instal·lacions de nova construcció. Per això presentem al Ple aquesta moció, que, en primer lloc, reclama a la Conselleria de Sanitat la posada en marxa d’un Pla Vacacional, amb una dotació adequada de professionals facultatius per cobrir les substitucions vacacionals, i així garantir el bon funcionament de tots els serveis i especialitats de l'Hospital d’Ontinyent”.

“Per altra banda, instem a la Generalitat Valenciana a incloure l’Hospital d'Ontinyent com a zona de difícil cobertura, per afavorir l’arribada preferent de professionals facultatius, i així fer front a la dificultat en la cobertura de les places per jubilacions, baixes sense cobrir o substitucions per vacances. Així mateix, demanem a la Conselleria de Sanitat que elabore un pla específic, centrat en identificar les necessitats i garantir tot el personal sanitari necessari per a l’ampliació de serveis prevista en el nou Hospital d’Ontinyent”, ha remarcat el cap de l’oposició de l’Ajuntament d’Ontinyent.

Nico Calabuig ha conclòs subratllant que “és fonamental que des de l'àmbit municipal exigim a les administracions superiors la continuïtat i millora d’un model públic de sanitat universal, on les persones se situen al centre, com a pacients. Això implica, igualment, rebutjar i denunciar una devaluació intencionada del sistema públic, que s’utilitze com a excusa per a la privatització de serveis i centres hospitalaris, i la conversió dels i les pacients en clients i clientes. Des de Compromís per Ontinyent ho tenim clar, i esperem comptar amb el vot favorable de tota la corporació, ja que és el benestar i la qualitat de vida de la ciutadania el que està en joc”.