elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La celebració del 25N a Ontinyent es centra en la violència vicària

La celebració del 25N a Ontinyent es centra en la violència vicària
  • Natàlia Enguix presenta una programació que a més de amb la psicòloga Sonia Vaccaro també comptarà amb reconegudes veus expertes com la periodista Ana Bernal o la magistrada Lara Esteve

La celebració a Ontinyent del 25N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, inclourà enguany unes jornades dedicades a la violència vicària que comptaran amb la participació de l’encunyadora del terme, la psicòloga argentina Sonia Vaccaro.

Estes jornades, que comptaran amb dues sessions per a professionals i una per a públic en general, són una de les principals novetats de la programació que presentava aquest dijous la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament d’Ontinyent, Natàlia Enguix. La regidora recordava que la violència vicària, que s’exerceix sobre els menors fills i filles de víctimes de violència de gènere, ja van ser tractades el passat mes de febrer en les jornades formatives “Efectes de la violència de gènere en la infància i adolescència”, adreçades als diferents agents que participen en l’atenció estes persones. “Ara volem reprendre aquest treball, comptant amb reconegudes expertes en la matèria”.

Així, les activitats adreçades a professionals començaran dimarts 22 de novembre, de 9:00 a 13:00 hores, quan es presentarà al Museu del Tèxtil el primer estudi sobre Violència Vicària a Espanya, per part de la seua autora, la psicòloga Sonia Vaccaro, i la Presidenta de l’Associació de Psicologia Feminista de Granada, Mª Dolores Rubio, entitat editora de l’estudi.

El mateix dimarts 22 per la vesprada es reprendran les jornades amb una activitat en aquest cas oberta al públic en general, amb una nova intervenció des de les 18:00 hores al Teatre Echegaray de Sonia Vaccaro, en aquest cas acompanyada per la periodista i investigadora Ana Bernal Triviño, coneguda a televisió per la seua participació en el documental “Rocío, contar la verdad para seguir viva”, sobre Rocío Carrasco. 

Dimecres 23 de novembre es reprendran les jornades per a professionals al Museu Tèxtil a les 9:00 hores, esta volta amb la magistrada Lara Esteve Mallent i amb Beatriz Nuñez Galdón, membre de l’Associació Acción Social por la Igualdad de Sevilla, integrada per professionals de diversos àmbits, que en aquest cas parlaran de la recuperació psicològica dels i les menors víctimes de violència vicària.

Quant al dia central de la celebració, divendres 25 de novembre, tindran lloc les activitats que es venen realitzant als últims anys. A les 12:00 hores a la Plaça Major començarà l’acte de conmemoració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones amb la lectura del manifest que està elaborant el Consell de les Dones, contant-se amb la participació d’alumnat de secundària de diversos centres educatius d’Ontinyent, que també llegiran altre manifest i posaran en escena una “performance”.

Ja de vesprada, des de les 19:30 hores, tindrà lloc una manifestació ciutadana des de la Plaça de Sant Domingo fins la Plaça de la Concepció, amb la participació d’una batucada, les integrants del Consell de les Dones i població en general, tancant-se amb la lectura del manifest, una performance organitzada pel Consell de les Dones, el cor de l’associació Tyrius i la muixeranga que també acompanyarà la manifestació. Les activitats del 25N a Ontinyent també inclouran el 18 de novembre a les 19:00 hores una xerrada al local de l’associació Tyrius organitzada per esta entitat sobre “la violència contra les dones en el treball” a càrrec de l’experta Julia Pérez García.

Natàlia Enguix incidia en què les jornades sobre violència vicària “són una gran oportunitat, perquè tindrem a grans professionals de les que podem aprendre moltíssim”, i animava a la ciutadania “a sumar-se a totes estes activitats, no sols a les dones sinó a tota la població, perquè després de la pandèmia hem d’eixir amb més ganes de lluitar i manifestar-nos contra la violència que s’exerceix contra les dones”, concloïa.

Pujar