ONTINYENT | CULTURA I ESPECTACLES

La Casa de la Cultura d'Ontinyent acull l'exposició sobre la figura del naturalista alemany Alexander von Humboldt

ELPERIODIC.COM - 19/04/2022

En el segon semestre de 2022, viatjarà al Campus de la UPV de Gandia i a Xàbia. A més, la mostra visitarà altres municipis de la Comunitat Valenciana, així com altres punts de la geografia espanyola ja en 2023

La Casa de Cultura d'Ontinyent acull, fins al 28 de maig, l'exposició Alexander von Humboldt: en la naturalesa tot està connectat, una mostra organitzada en 2019 pel Museu de Ciències Naturals de l'Ajuntament de València per a celebrar el 250 aniversari del naixement del naturalista alemany. L'exposició destaca les aportacions científiques de l'investigador, figura clau en la Il·lustració científica. L'exhibició se centra en la seua relació amb Espanya, que va visitar a la fi del segle XVIII com a part del seu viatge a Amèrica, en particular en el seu recorregut per Sagunt i València on va realitzar el primer perfil topogràfic d'aquestes terres.

La inauguració ténia lloc aquest dimarts 19 d'abril a les 12 hores a la Casa de la Cultura d'Ontinyent (Palau dels Barons de Santa Bàrbara), comptant amb l'assistència de Juan Fuster, delegat institucional del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en la Comunitat Valenciana, l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, i Alejandro Borrell, regidor coordinador de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament.

Durant la visita inaugural, Fuster explicava que aquesta mostra, “és una gran oportunitat per a aprendre coses desconegudes i descobrir a un personatge al qual la ciència li deu molt, i que entre moltes altres coses va ser el pare de la biogeografia i la climatologia comparada, creador de la primera màscara de gas, autor de la primera cartografia de l'altiplà espanyol i que en alguns aspectes va arribar a inspirar a Charles Darwin”.

L'alcalde Jorge Rodríguez i el regidor Alejandro Borrell coincidien a agrair al CSIC i al Museu de les Ciències Naturals de València el “pensar en Ontinyent per a acollir una mostra tan recomanable com aquesta, amb un plantejament molt didàctic i que a més està d'actualitat, ja que ens descobreix a un investigador, explorador i naturalista que va ser la primera persona a estudiar el canvi climàtic provocat per l'acció de l'home”, destacaven.

L'exposició, els comissaris de la qual són Margarita Belinchón i Jürgen Misch, està produïda pel Museu de Ciències Naturals de l'Ajuntament de València, i té el suport de la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). La Delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana – Casa de la Ciència s'encarrega d'organitzar la seua itinerància que va donar principi el passat 28 de gener al Campus d'Alcoi de la Universitat Politècnica de València.

Alexander von Humboldt

Alexander von Humboldt (1769-1859) va ser un dels naturalistes que més va influir en el coneixement científic de la Il·lustració. Va ser pioner en estudis d'Història Natural al llarg de tot el planeta i els seus treballs americans durant el seu històric viatge als «territoris equinoccials» van ser precursors dels quals anys després realitzaria Darwin, que van donar com a resultat la Teoria de l'Evolució. Va treballar amb científics espanyols com el valencià Antonio José Cavanilles i el naturalista José Clavijo, que van facilitar el seu pas per Espanya i el permís real per a emprendre viatge als territoris de la Nova Espanya en 1799.

Durant el seu viatge per Espanya va aprofitar per a realitzar una àmplia investigació científica de caràcter geogràfic, geològic i climatològic de les regions que va recórrer provant nous instruments de mesurament, amb els quals va determinar per primera vegada de manera científica l'altura sobre el nivell de la mar de ciutats com Sagunt i València. Humboldt va aportar dades d'enorme interés per a la biologia, la geologia, la botànica o la mineria, a més d'introduir nocions que formen part del concepte de modernitat com les seues idees sobre democràcia o drets humans, i, en el terreny de l'ecologia, la seua preocupació per l'estudi de la interacció de les forces de la naturalesa i com influeix el mitjà geogràfic en la vida vegetal i animal.