elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ajuntament i Generalitat invertiran 800.000 euros en 2018 al Museu del Tèxtil Valencià d'Ontinyent

Ajuntament i Generalitat invertiran 800.000 euros en 2018 al Museu del Tèxtil Valencià d'Ontinyent
    MÉS FOTOS
    Ajuntament i Generalitat invertiran 800.000 euros en 2018 al Museu del Tèxtil Valencià d'Ontinyent - (foto 2)

    L'Ajuntament d'Ontinyent i la Generalitat Valenciana invertiran 800.000 euros en 2018 per avançar en la construcció del Museu del Tèxtil Valencià a l'antiga fàbrica de Revert de la capital de La Vall d'Albaida. L'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava "el treball que estem fent units per fer realitat un projecte il·lusionant", en l'acte de presentació de la recuperació d'un telar de seda de 1920 amb màquina de Jaquard de finals del Segle XVIII per part de la patronal tèxtil ATEVAL-Vall d'Albaida, que formarà part dels fons del futur Museu i que fins aleshores romandrà exposada a la seu d'ATEVAL a Ontinyent.

    Jorge Rodríguez recordava que "quan arribarem al Patronat de la Fundació del Tèxtil de la Comunitat Valenciana ens vam trobar amb serioses dificultats, però també amb forts aliats com ATEVAL i Caixa Ontinyent dispostos a aportar il·lusió i fons a un projecte que plantejàrem en tres fases: la primera d'inventariar allò que estava emmagatzemat a l'antiga fàbrica de Revert; la segona rehabilitar les peces de major interès i exposar-les, com les que tenim a l'embrió del Museu ubicat al Palau de La Vila, o la que ha recuperat ara ATEVAL; i la tercera serà iniciar en 2018 els treballs en el continent. Així, enderrocarem allò que no té cabuda en el futur espai, amb els 300.000 euros pressupostats per l'Ajuntament; i en realitzar una primera fase de rehabilitació amb els 500.000 euros que apareixen a l'avantprojecte de pressupostos autonòmics, donant compliment a la promesa que va fer a Ontinyent el President de la Generalitat, Ximo Puig", assenyalava.

    El President d'ATEVAL-Vall d'Albaida, Càndid Penalba, destacava "el gran simbolisme" de presentar la recuperació del teler, "ja que simbolitza la voluntat dels empresaris tèxtils i de l'administració tant local com autonòmica, perquè tots sabem de la crisi que ha patit el tèxtil, i ara que estem reviscolant, el museu simbolitza la forca que continua tenint el sector i que volem que tinga en el futur, i sense la administració no seria possible. Amb l'administració al costat serem més forts per treballar, invertir i crear riquesa a la comarca", manifestava.

    El Secretari d'ATEVAL-Vall d'Albaida, Felipe Carrasco, donava detalls tècnics sobre el teler de seda, restaurat amb fons propis de l'associació d'empresaris tèxtils. És un teler de principis del Segle XX (aproximadament 1920) amb màquina de Jaquars de finals del SXVIII, amb unes dimensions de 400 cm x 300 cm x 220 cm en fusta i ferro, que es trobava desmuntat en l'antiga fàbrica de Manuel Revert, raó per la qual moltes de les parts originals havien patit danys pel pas dels anys i per les males condicions de magatzematge en la qual es trobava.

    Després d'estar restaurada, la peça està exposada al hall de la seu d'ATEVAL Vall d'Albaida, tot i que Carrasco expressava la voluntat de l'entitat "de què aquest teler puga estar en un futur pròxim al Museu Tèxtil, un espai que albergarà el passat i alhora servirà per vislumbrar un futur esperançador que va fent-se realitat per al sector", concloïa.

    Pujar