Onda presenta en Fitur el futur museu de la Torre de la Presó
Aquesta torre medieval, situada en la plaça de l'Almudín, serà condicionada per a fer-la visitable
Onda suma un nou recurs turístic amb la remodelació de l'antiga presó de la ciutat que va ser construïda en el segle XVI i que es troba situada en la plaça de l'Almudín, una de les zones més emblemàtiques d'Onda.
L'Ajuntament treballa ja en el condicionament de l'antiga presó com a futur museu de la Torre de la Presó. D'aquesta manera, l'antiga presó serà visitable per al públic.
És molt probable que a l'origen albergara la “Casa del Consell” o “Casa de la Vila” en el qual residia el “Cort del Justícia”, autoritat de major rang en el municipi que complia competències molt diverses sota la jurisdicció de les quals es trobaven les presons del municipi, pel seu rang de jutge.
Com és lògic, l'edifici ha sigut intervingut al llarg de la seua dilatada història des del segle XIV, adaptant-se als diversos usos als quals es va destinar.
En l'actualitat presenta una distribució interna i disposició d'espais, donada la pròpia naturalesa del monument, concorde a l'ús al qual s'ha destinat durant segles com a centre del poder municipal, “Cort del Justícia” o Casa de la Vila, lloc en el qual s'administrava justícia, en el que avui de podria considerar com una presó o presidi.
Dues vessants diferències
El museu comptarà amb dos vessants clarament diferenciades, però indivisibles i complementàries: la col·lecció permanent com a eix vertebrador de la visita, a través d'un cuidat discurs de conceptualització sobre la història de la Vila d'Onda, els usos a què s'ha destinat històricament l'edifici, com a seu del poder municipal i Casa del Consell o Casa de la Vila, com a seu de la Cort del Justícia, màxima autoritat del municipi o el seu ús com a oficina de pesos i mesures.
I per una altra costat, es podran visitar els espais de la torre, amb els seus valors arquitectònics i històrics, així com de les petjades que han perviscut en els seus murs, com a document únic i testimonial de singular rellevància.
‘Q’ de qualitat turística
Onda compta amb el distintiu ‘Q’ de qualitat turística atorgat per l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola a l'oficina de turisme del centre històric d'Onda que avala l'excel·lent servei al visitant així com la gestió interna i el treball de qualitat que els informadors turístics exerceixen durant tot l'any.
D'aquesta manera, l'Ajuntament d'Onda ha apostat per fer un salt qualitatiu en el servei turístic i ha treballat per complir tots els requisits que exigeix aquest important segell.
Adquirir la marca Q implica un compromís per la millora i la qualitat contínua i mantenir els patrons requerits suposa desenvolupar tècniques d'eficiència en la gestió i la formació del personal. Es tracta també d'un instrument immediat de promoció que posiciona a l'oficina de turisme en el mapa nacional i internacional.
Museu del Taulell
Onda, bressol del taulell a Castelló, compta amb el Museu del Taulell ‘Manolo Safont’. Aquest recurs turístic va ser inaugurat en 2004 per a albergar l'antic Museu de la Ceràmica que existia des de 1968.
El Museu del Taulell conserva més de 20.000 peces que van des de l'azulejaría clàssica fins a l'actualitat i reuneix col·leccions dels segles XIX i XX procedents de terrisseries i indústries ceràmiques d'Onda.
A més, compta amb col·leccions de màquines, eines i arxius documentals relacionats amb la ceràmica.
El Castell d'Onda: una experiència accessible
Onda compta amb una joia històrica: el seu imponent Castillo declarat en 1967 Conjunt Historicoartístic i Bé d'Interès Cultural.
Conegut com el castell de les 300 torres, actualment és la primera fortalesa accessible de la Comunitat Valenciana, va ser alçada pels musulmans en el segle X sobre un antic assentament romà. La seua situació estratègica és immillorable: entre la zona de la Plana i la Serra d'Espadán.
Aquesta fortalesa és el primer castell accessible de la Comunitat Valenciana. Amb la instal·lació d'una rampa que connecta amb l'àrea del museu, facilita l'arribada a la zona de l'alcazaba. Visitar el castell d'Onda en cadira de rodes és totalment viable.
Onda: naturalesa en estat pur
Situada a la Serra d’Espadà, Onda ofereix multitud d'alternatives per a fer un turisme de naturalesa i de contacte amb el medi ambient. Així, el visitants pot gaudir de la Ruta Mirador del Sichar, visitar l'Embassament del Sichar, un dels paratges naturals més bells del terme d'Onda. Pocs llocs ofereixen al visitant una sensació de pau i quietud com aquest lloc, on podrà gaudir d'un relaxant bany submergint-se en les seues cristal·lines aigües.
L'embassament també disposa d'una estupenda àrea recreativa amb taules, bancs i zona de barbacoa en la qual poden passar un agradable dia en contacte amb la naturalesa.
A més Onda disposa de diverses ciclorutas en les quals practicar esport i gaudir de bells paratges. Així, destaca la ruta Onda - Sichar, la ruta Onda - Pedrissetes, el passeig fins a El Salvador o per la Serra d’Espadà passant pel Montí, gaudint d'increïbles paisatges d'un alt valor mediambiental.
Onda batega cultura
La cultura no es deté a Onda. Després de posar en marxa els cicles ‘Humor al Mònaco’, ‘Hivern de Teatre’, ‘Cassoleta’, ‘ImprOnda’ i ‘Onda amb els seus artistes’, l'Ajuntament llança una nova aposta cultural per al mes de juny amb tres ambiciosos concerts a càrrec de Victor Manuel, Mocedades i el duo Daniel Diges i Gerónimo Rauch. El recinte multiusos de la ciutat acollirà a l'aire lliure aquestes tres propostes del ‘Juny Musical’, amb totes les mesures de seguretat i protocols anti-covid establits.
La primera actuació tindrà lloc el 12 de juny amb el mític grup Mocedades, els qui estaran acompanyats musicalment per l'Onda Big band. El 19 de juny els ondenses podran gaudir de l'espectacle ‘Versus’ amb els cantants Daniel Diges i Gerónimo Rauch, un concert simfònic que comptarà amb la participació de la Societat Artístic Musical Vila d’Onda (SAMVO). El colofó al cicle arribarà de la mà del cantautor Víctor Manuel el pròxim 26 de juny. Durant els pròximes dies s'informarà sobre la compra d'entrades.