ONDA | MEDI AMBIENT

La nova vida de Azul, el mico trobat en ple carrer d'Onda

ELPERIODIC.COM - 28/10/2023

És un animal molt jove, i la prioritat és trobar-li un company per a ser socialitzat

En una operació d'urgència el passat 8 d'octubre, Animal Advocacy and Protection (AAP), una organització europea de benestar animal, compromesa amb donar un futur millor als mamífers exòtics, com a primats, lleons o tigres a Europa, va ser contactada per la Guàrdia Civil per a fer-se càrrec d'un mico molt jove i xicotet, que havia sigut trobat en el municipi d'Onda, a Castelló, tal com comptem en elperiodic.com dilluns passat.

Com indica la Guàrdia Civil, "el guàrdia de portes del Lloc Principal d'Onda (...), observa atònit a través de les càmeres de vídeo vigilància, un mico de xicotetes dimensions descendint d'una palmera pròxima a les dependències oficials".

Després de diversos intents per capturar-ho per part dels agents, l'animal, nerviós i esquiu, va entrar pel seu propi peu a les instal·lacions de la dependència, facilitant la seua captura. El SEPRONA es va fer immediatament càrrec de l'animal, qui va contactar amb AAP per a sol·licitar el seu acolliment, pel fet que presentava signes de desnutrició i deshidratació, i no disposava de xip.

Azul arriba a AAP

El primat, que ha sigut anomenat Azul, va resultar ser un tití (callithrix jaccus), i va arribar al centre de rescat d'AAP a Espanya, AAP Primadomus, situat a Villena (Alacant) el 9 al matí, i des de llavors es troba en les instal·lacions de quarantena del centre. Després de la primera revisió veterinària, s'ha pogut comprovar que és una femella, a més no presenta cap tipus d'identificació, i és molt jove, 9 mesos d'edat màxim.

Tití de 9 mesos trobat a Onda

"Es troba lleugerament prima, encara que està menjant amb ganes tot el que se li ofereix (fruites, insectes, vegetals, etc.), la qual cosa és un senyal molt positiu", comenta Olga Bellón, responsable de l'Àrea de Primats d'AAP. "La principal prioritat, donada la joventut de Blava, és trobar un pare o mare adoptiu amb la qual socialitzar-la. Els primats són animals altament socials amb necessitats complexes, que necessiten viure en el medi natural al costat dels seus congèneres, per a tindre un desenvolupament físic i psicològic adequat, i evitar el desenvolupament de traumes i comportaments anormals a causa de la captivitat", continua Bellón. En el cas dels titís, les cries no se separen de la seua mare i grup natal, del qual aprenen tot el necessari per a sobreviure, fins que no aconsegueixen la maduresa sexual, al voltant de l'any i mig, quan busquen formar els seus propis grups familiars.

Des d'AAP, ja s'està treballant a trobar un company o companya, a través de la seua xarxa de centres col·laboradors, pel fet que actualment en AAP Primadomus no resideix cap tití amb el qual Azul puga ser socialitzada.

Origen de Azul

Azul, presumiblement, arriba de la tinença particular, escapada o abandonada, perquè l'origen natural d'estes espècies es troba en els boscos tropicals del centre i sud d'Amèrica. La moda de la tinença d'animals exòtics com a animals de companyia, ha fet que primats i altres espècies inadequades per a viure en un entorn domèstic, acaben en mans de particulars.

"En la nostra experiència de més de 50 anys rescatant animals exòtics, al llarg dels quals hem tingut multitud de casos com el de Azul, hem vist que, sovint, l'adquisició d'estos animals és resultat d'una compra poc informada. Això dona lloc, en molts casos, al fet que els propietaris, en adonar-se de la dificultat del seu manteniment i veure's desbordats, abandonen als seus animals o, amb sort, els entreguen en centres de rescat com els d'AAP. És també freqüent que els animals arriben amb irregularitats en la documentació d'adquisició, sense que moltes vegades el propietari siga conscient d'això", asseguren.

Situació de la tinença de primats per part de particulars a Espanya

El 29 de setembre, va entrar en vigor la llei nacional de protecció dels drets i el benestar dels animals. Des de l'entrada en vigor de la llei, i fins a l'aprovació i publicació del Llistat Positiu de mamífers, la tinença com a animal de companyia de qualsevol tipus de primat està prohibida al nostre país, per a aplicar un principi de precaució en matèria de conservació de la fauna silvestre amenaçada.

Les persones que els tinguen amb anterioritat, tindran l'obligació de comunicar a les autoritats competents la tinença d'estos animals, en el termini de 6 mesos a partir de l'entrada en vigor de la llei, de manera que puguen adoptar les mesures necessàries per a la seua intervenció i posada a disposició a centres de protecció d'animals silvestres, zoològics o entitats de protecció animal. Amb anterioritat a esta llei, el comerç i tinença de primats estava, en bona part, ja prohibit, però esta llei acaba per tancar buits legals i dona homogeneïtat a la prohibició d'estos animals en tot el territori espanyol.

Des d'AAP, celebrem que, amb el desenvolupament dels Llistats Positius contemplats en la llei de protecció dels drets i el benestar dels animals, hi haurà major claredat sobre quins animals, i quins no, són adequats per a ser mantinguts com a animals de companyia, sobre la base de criteris objectius i científics de benestar animal, impasividad, seguretat per al medi ambient i per a les persones, analitzant acuradament els riscos de cada espècie. "Des del moment en què s'elaboren els Llistats Positius, no hi haurà dubtes sobre els animals que puguen ser mantinguts com a animals de companyia en les llars espanyoles, facilitant així el treball de les autoritats i la presa de decisió de les persones a l'hora de valorar amb quin animal de companyia compartir la seua vida", conclou Marta Merchán, responsable de Polítiques Públiques d'AAP.

MÉS FOTOS