CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Oltra: 'Cal feminitzar la ciència'

ELPERIODIC.COM - 12/02/2018

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, s'ha mostrat a favor de "feminitzar la ciència", no solament per una "qüestió demogràfica", sinó perquè "parle el nostre llenguatge; per a fer que situe en el centre a les persones".

Així s'ha manifestat la vicepresidenta del Consell durant la clausura de la I Jornada Dones en Neurociència, organitzada per la Universitat de València en col·laboració amb la Sociedad Española en Neurociencia.

Durant la seua intervenció, Oltra ha insistit que les dones "no solament hem d'incorporar-nos als espais públics que ocupen els homes, sinó que els hem de transformar, aportant la nostra experiència vital, la nostra forma d'entendre la vida i, sobretot, prioritzant allò que és important per a nosaltres, que som les productores de vida i les que la sostenim".

Referent a açò, la vicepresidenta ha assenyalat que en la ciència, com en la política i altres sectors de la societat, "hem de fer visible la urgència d'arribar a una igualtat que les lleis ja contemplen, però que la societat hem de fer real".

Oltra ha aprofitat l'ocasió per a reflexionar sobre el fet que, com ocorre en altres camps, "mentre que la meitat dels estudiants són dones, en els llocs de decisió, les càtedres i la investigació continuen liderant els homes" i els premis, "com a conseqüència i causa" també ho són per als homes de forma majoritària "generant un cicle viciós de discriminació".

Per aquest motiu, ha insistit la titular d'Igualtat, "són necessaris espais, com aquestes jornades, de visibilització, d'empoderament, de parlar de la ciència, de fer visibles a les dones, les científiques, i també les dificultats que tenim per a ser-ho".

La investigació a la Comunitat Valenciana

En la seua al·locució, la vicepresidenta ha explicat que en les tres fundacions dedicades a la investigació del sector públic instrumental de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (Hospital Universitari La Fe; Hospital Clínic-Incliva; Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica-Fisabio), al costat del Centre d'Investigació Príncep Felip, treballen un total de 561 investigadores, enfront de 280 investigadors.

A més, la Fundació d'Investigació de l'Hospital General Universitari de València, dependent de la Diputació de Valencia, i la Fundació de l'Hospital Provincial de Castelló, gestionada per la Diputació de Castelló, compten amb una plantilla de 71 investigadores i 23 investigadors.

Oltra ha posat l'accent que, en l'actualitat, en l'adreça de tres centres figuren tres dones en la gerència: Deborah Burks, en el Centre d'Investigació Príncep Felip; Raquel Gálvez, en la Fundació d'Investigació de l'Hospital General de València; i Ana Bouché, en l'Hospital Provincial de Castelló.

"Açò no és més que la foto d'on estem per a ser conscients del que estem fent bé i del que hem de millorar", ha assegurat la vicepresidenta, qui ha insistit que "la ciència, com el món, sense les dones no funciona".