La Regidoria d'Agricultura convoca una reunió amb les localitats veïnes per abordar la problemàtica dels porcs senglars
L'increment de la població de porcs senglars està convertint-se en un problema important en la zona mediterrània i és necessari que s'actue immediatament per evitar danys majors en l'agricultura i problemes en la seguretat viària
El regidor d'Agricultura de l'Ajuntament d'Oliva, Gabriel Oltra, de Projecte Oliva, ha convocat per al dijous 10 d'abril, a les 19 h, a la casa consistorial d'Oliva, una reunió de regidors d'agricultura de les poblacions de la Safor, i part de La Marina, per tal de traçar una actuació conjunta per buscar solucions a l'augment de població de porcs senglars en la zona, que s'estima que ha crescut al voltant d'un 112% a la Comunitat Valenciana.
La competència per donar solució a aquesta problemàtica no correspon als ajuntaments, però com a administració més propera al ciutadà, i que atén les queixes que des dels distints col·lectius afectats s'estan presentant, s'ha considerat pertinent posar en comú la forma en què cada ajuntament està fent-li front, i quin grau de problemàtica sofreix cadascun dels municipis, així com exposar les iniciatives que es proposen des de cada municipi, per tal de demanar a la Generalitat Valenciana que emprenga mesures efectives per controlar la població de porcs senglars.
Des de la Regidoria d'Agricultura es considera important sumar esforços entre totes les poblacions de la zona, perquè aquest problema no entén de límits municipals. Els porcs senglars s'estenen per les muntanyes de la Safor i la Marina, i per tant, una actuació coordinada entre tots els municipis afectats resultarà molt més efectiva.
Des d'AVA-Assaja, s'ha apuntat que l'augment descontrolat de la fauna salvatge, l'abandonament progressiu de terres agrícoles, i els efectes de la sequera en el nostre territori, provoquen que els porcs senglars baixen a zones urbanes a la recerca d'aliment i aigua. A més, la reducció del nombre de caçadors, entre d'altres, per l'increment del cost de les llicències, i una normativa cada vegada més restrictiva, ha produït el notable increment del porc senglar al nostre territori, ja que és una espècie que no té depredadors naturals, i amb el ritme de creixement poblacional que està experimentant, s'hauria de considerar com una plaga.
Gabriel Oltra: "Hi ha una sèrie de mesures que considerem importants activar, per tal que la problemàtica dels porcs senglars no s'incremente. Els agricultors del nostre municipi, i també els veïns de la localitat, demanen que s'actue enfront d'un problema que veuen cada vegada més gran i l'ajuntament, per si sol, no té capacitats ni instruments per poder desenvolupar una actuació efectiva. Per això hem decidit convocar a altres municipis per tal de sumar esforços i poder realitzar un diagnòstic detallat de la situació per demanar a les autoritats competents actuar, a més de tractar de coordinar possibles actuacions que puguen ajudar a reduir el problema dels porcs senglars. La nostra voluntat és la de sumar sinergies a tots els nivells per buscar solucions efectives per a la ciutadania".