Oliva projecta "Els valencians d'Amèrica"
El Teatre Olímpia d'Oliva presentarà divendres 31 de març, a les 20 hores, el quart i últim capítol de la sèrie 'Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York'. Es tracta del documental "Els valencians d'Amèrica", que conta la història dels emigrants que s'hi van quedar per a sempre, tant els arribats fins al 1920 i els seus descendents, com aquells que se'n van anar en la postguerra i els anys posteriors.
El treball de camp que va fer InfoTV, ací i als Estats Units, va permetre localitzar molts casos que han ajudat a fer un bon dibuix del conjunt dels emigrants i trobar unes singularitats ben interessants. Entre els valencians que també foren o són americans hi ha soldats a Normandia, Corea o Vietnam, com és el cas de John Signes, fill d'un matrimoni de Gata i d'Oliva, que conta la seua experiència com a soldat que va desembarcar a Normandia el juny del 1944; i beisbolistes, professors universitaris i artistes famosos. Però predominen, com és lògic, els obrers industrials, especialment a l'Estat de Connecticut. Són majoritàriament votants del Partit Demòcrata i tenien a John F. Kennedy com a ídol. I fins i tot els autors han pogut entrevistar una valenciano-americana que treballava a les Torres Bessones de Nova York i que va sobreviure a l'11S.
El documental també aborda qüestions culturals, sociològiques i psicològiques; mentre que la perdurabilitat del valencià, sotmés a l'enorme pressió de l'anglés, és un altre dels capítols de la pel·lícula, que reflecteix, d'una manera respectuosa però alhora divertida, les més que habituals interferències d'aquella llengua en la nostra.
La pel·lícula, de 88 minuts, té al periodista Juli Esteve com a guionista i director; i als realitzadors Antoni Arnau i Esther Albert com a responsables de la imatge, l'edició i la postproducció. I ha tingut el suport, entre altres, d'una quarantena d'ajuntaments valencians, sobretot de la Safor, la Marina i la Ribera; les universitats de València, Alacant, Politècnica i Miguel Hernández, d'Elx; la Diputació de València i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Oliva, que dirigeix Enric Escrivà, completa així la projecció d'aquest recull d'audiovisuals sobre l'emigració valenciana al Canadà i els Estats Units a principis del segle XX. La tetralogia s'inicià amb "Cap a la terra promesa" (13 de novembre de 2015), "Adéu, Amèrica" (5 de febrer de 2016) i "La guerra de sempre" (15 d'abril de 2016).