L'Ajuntament activa el programa OlivaFutur, amb la participació pública dels primers projectes
Bastir unes bases sòlides per fer millorar la planificació de la ciutat i la resposta a les necessitats estructurals que arrossega Oliva, és un dels objectius principals de l'equip de govern. És per això què fa mesos que es treballa en un programa anomenat «OlivaFutur».
El programa OlivaFutur, com el seu propi nom indica, té per objectiu plantejar inversions i projectes per al futur de la ciutat, i anar generant així una mena de fons d'armari de projectes per al futur, tant a curt com a mig termini. Però això requereix una tasca prèvia: pensar la ciutat, i pensar-la de forma global.
D'aquesta forma, els projectes i les inversions que es plantegen, tot i ser projectes i inversions puntuals, formaran part d'un conjunt harmònic, que millorarà en la mesura que cada actuació vinga a enriquir una part d'aquest.
Des de l'equip de govern es té clar que aquesta tasca de pensar la ciutat, per tal que siga realment profitosa, ha de ser col·lectiva. Tota la ciutadania ha de tindre l'oportunitat de dir la seua respecte de la ciutat que voldria. Per això es vol dotar a tot el procés de transparència i participació ciutadana en la reflexió col·lectiva, la proposta de projectes, la destinació de les inversions finançades amb diners públics, i la concreció de les distintes actuacions urbanístiques que es plantegen.
Per començar, els arquitectes d'Oliva, junt amb l'equip de govern i als serveis tècnics municipals, han estat treballant en 12 memòries tècniques valorades, de manera que faciliten la participació ciutadana i esdevinguen projectes de ciutat. Aquestes memòries són les següents:
1. Casc Antic. Identificació i pressupost generació places d'aparcament al Centre històric.
2. Reforma de passeig de la Mitja Galta.
3. Remodelació connexions peatonals-bici zones Mitja-Galta/Kiko/Vall de Les Fonts (amb encaix Mitja Galta amb Club Nàutic.
4. Continuïtat adequació entorn urbà del Caragol (C/Ponent, C/St. Pancraci, C/Barranc...).
5. Remodelació C/ Sant Vicent.
6. Millores Zona Esportiva Sant Vicent (interior, accés des de l'exterior...).
7. Reforma tram de passeig del Parc de l'Estació (des de Sant Carles fins Puríssima).
8. Acabament de la prolongació passeig Joan Fuster.
9. Parc públic muntanya de Santa Anna. Actuació paisatgística a la muntanya com a pulmó verd de la ciutat i mirador turístic.
10. Quiosc i adequació Hort de la Bosca.
11. Remodelació C/ Verge del Mar i edifici municipal platja (antiga escola).
12. Reforma integral de l'edifici de l'Ajuntament, seu de la Casa Consistorial.
La majoria d'aquestes memòries ja estan acabades i, per tant, enllestides per ser exposades a la ciutadania i generar el procés corresponent de participació pública. Aquest procés tindrà lloc al llarg del mes d'octubre.
A continuació, les memòries es transformaran en projectes per a ser executats en funció de la prioritat i de les diferents línies de finançament a l'abast de l'Ajuntament.
OlivaFutur no para, ja que paral·lelament a tot aquest procés de participació, els arquitectes d'Oliva rebran l'encomana per realitzar 12 memòries més.