OLIVA | SANITAT I SALUT

Les Jornades de la Diabetis mostren la realitat d'una malaltia invisible que no perdona els excessos alimentaris

ELPERIODIC.COM - 17/11/2021

“Una bona educació sanitària pot reduir les complicacions físiques i orgàniques pel deteriorament dels òrgans vitals fins a un 50%”

Les jornades de la Diabetis que ha organitzat el Centre de Salut d’Oliva amb la col·laboració del Departament de Salut Pública de l’Ajuntament d’Oliva dirigit per Miguel Monzonís, han resultat un èxit de participació. No sols pel número d’assistents a les ponències, si no pel grau d’implicació en les xerrades que ha despertat l’interès de més de 30 persones i en les que s’han tractat temes com la prevenció i el tractament de la diabetis; el peu diabètic, causes i conseqüències; i el sucre, els edulcorants i dubtes sobre la seva ingesta i consum.

A més del regidor de Salut, també ha participat en aquestes jornades de la diabetis, el president de l’Associació de Diabètics de Gandia La Safor, Antonio Roman, qui ha mostrat la versió més dura de la malaltia amb dades que posen damunt la taula una situació crítica a nivell social. “Més de 15.000 diabètics hi ha a la Comarca de la Safor diagnosticats. A eixes xifres cal afegir un 13 o 14% més. Són xifres preocupants. I tot és per culpa de l’estil de vida que portem tots i totes. I aquesta malaltia no perdona. No fa mal durant anys, però al final pagues un preu molt alt si no cuides la teva salut, la teva alimentació i no mantens un estil de vida actiu”.

Les tres conferències han sigut oferides per Joan Perelló, Patricia Rubio, Silvia Merino i Feli Ocampo, membres de l’equip d’Infermeria del Centre de Salut d’Oliva. Aquestes xerrades han aportat llum als falsos mites i  desconeixement que hi ha sobre aquesta malaltia crònica i ha servit també per conscienciar al públic assistent i fer-li descobrir les possibilitats de prevenció i manteniment d’una vida saludable a pesar de la diabetis o amb ella com a companyera vital.

Una de les conclusions a les que s’ha arribat en el cicle de conferències és que “una bona educació sanitària pot reduir les complicacions físiques i orgàniques pel deteriorament dels òrgans vitals fins a un 50%”. Monzonís ha volgut remarcar en aquest sentit que “és imprescindible l’educació sanitària per tal de previndre aquests tipus de malalties cròniques i una de les accions que implantarem, amb la col·laboració de la regidoria d’Educació que dirigeix la vicealcaldessa Ana Morell, serà la de tallers i foro-col·loquis a les escoles i centres educatius al voltant de patologies com la diabetis que cada any afegeix un percentatge elevat de nous diagnosticats a la seva llista de pacients”.

MÉS FOTOS