OLIVA | CULTURA I ESPECTACLES

Conferència- concert sobre la importància de l’acústica de les esglésies

ELPERIODIC.COM - 27/02/2019

Una preocupació freqüent dels músics i oradors és conèixer l'acústica del recinte on van a intervenir; aquesta preocupació no és nova: ja en l'Edat Mitjana, els feligresos podien tindre dificultats per escoltar i entendre el missatge de l'orador en l'església. Una forma de fer-lo més intel·ligible era cantar les oracions, espaiant les síl·labes; naixia així l'oració cantada, la música cristiana i el cant gregorià.

D'aquest tema parlarà Rubén Picó, professor i investigador en acústica de la Universitat Politècnica de València al Campus de Gandia, a la conferència titulada 'Acústica i cant en espais eclesiàstics', que s'imparteix dijous 28 de febrer a les 19.00h a la Capella del Roser de l'Església Santa Maria la Major d'Oliva. Durant la conferència es realitzarà un concert didàctic a càrrec del Cor Gregorià Cum Jubilo, dirigit per Francisco Mestre Pons. L'activitat està organitzada en el marc de la Universitat Sènior de la UPV impulsada des del Campus de Gandia; l'entrada és lliure.

Aquesta conferència-concert és una invitació a fer un apropament reflexiu, auditiu i musical dels espais i la història del cant gregorià, explica l'investigador UPV Rubén Picó. 'Les esglésies presenten característiques acústiques molt particulars; com que estan construïdes principalment amb pedra tallada i fusta, el so arriba a l'oient amb retard temporal i molta reverberació', afirma.

El cant gregorià, utilitzat durant segles com a cant litúrgic per excel·lència, ha estat un factor importantíssim en la història de la música occidental. Al concert didàctic que complementarà la conferència s'interpretaran exemples dels diversos gèneres del gregorià amb breus introduccions contextualitzadores i en un entorn especialment apropiat: una capella de finals del segle XVII.

Activitats de la Universitat Sènior UPV – Campus de Gandia

La Universitat Sènior del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València va nàixer el curs passat per tal de oferir formació i divulgació cultural a persones majors de 55 anys de la comarca de la Safor. Entre les activitats que han realitzat es troben visites guiades al patrimoni històric, com la realitzada la setmana passada per conèixer l'Església de Sant Nicolau a València de la mà de la catedràtica UPV Pilar Roig, coordinadora de la seua espectacular restauració.

MÉS FOTOS