METEOROLOGIA

Octubre ha sigut el mes més càlid a Espanya des que es tenen registres

ELPERIODIC.COM - 07/11/2022

La temperatura mitjana ha sigut de 18 °C, quasi quatre punts més que un octubre normal

El mes d'octubre de 2022 va ser, en el conjunt d'Espanya, extremadament càlid. Amb una temperatura mitjana de 18 °C, va superar en 3,6 °C el valor mitjà del període de referència 1981-2010 i es va tractar de l'octubre més càlid de la sèrie històrica, l'arrancada de la qual data de 1961, superant a l'anterior octubre més càlid, el de l'any 2017, per 0,8 °C de diferència. L'any 2022 és, de moment, amb les dades de gener a octubre, el més càlid de la sèrie històrica, superant en 0,3 °C a l'any 2017 i en 0,6 °C a 2020, els més càlids fins al moment.

L'anomalia de temperatura del mes, 3,6 °C, va ser molt excepcional i és la major registrada en qualsevol mes de l'any, empatada amb maig de 1964. Des de l'inici de la sèrie històrica, en 1961, només set mesos han tingut una anomalia de temperatura de 3 °C o més, cinc d'ells registrats des de 2011 i quatre d'ells, des de 2017 (juny de 2017, febrer de 2020, maig de 2022 i octubre de 2022).

Octubre va ser extremadament càlid en tot el territori peninsular espanyol excepte en algunes zones de Galícia, d'Extremadura i del sud-est peninsular, en les quals va ser molt càlid. A Balears va resultar extremadament càlid, mentre que a Canàries va tindre un caràcter variable d'unes zones a unes altres, sent en conjunt càlid.

Es van observar anomalies tèrmiques entorn de +4 °C en àmplies zones de Cantàbria, País Basc, Navarra, La Rioja, Aragó, interior de Catalunya, meitat aquest de Castella i Lleó, Extremadura, Castella-la Manxa i Andalusia oriental, arribant a aconseguir-se valors pròxims a +5 °C en alguns punts d'aquestes regions. En la resta de l'Espanya peninsular les anomalies es van situar entorn de +3 °C, excepte a les regions costaneres de Galícia i del sud-est peninsular, on van prendre valors pròxims a +2 °C. A Balears les anomalies tèrmiques es van situar entre +2 °C i +3 °C, mentre que a Canàries van prendre valors compresos entre 0 °C i +2 °C.

En quaranta-quatre estacions principals la temperatura mitjana del mes va resultar la més alta d'octubre des del començament de les observacions, en díhuit la mitjana de les màximes diàries va ser la més alta de la sèrie d'octubre, i en quaranta-cinc la mitjana de les mínimes diàries va ser també, la més alta de la sèrie d'octubre.

Les estacions principals de Melilla, amb 36,8 °C i Granada/aeroport, amb 35,3 °C, van registrar la seua temperatura més alta d'un mes d'octubre des del començament de les respectives sèries. A més, en deu estacions principals es va observar la temperatura mínima més alta d'un mes d'octubre des que existeixen registres, destacant els 25,5 °C registrats a Santander/aeroport el dia 27, que no sols va ser rècord per a octubre, sinó que es va tractar de la nit més càlida en aquest observatori per a tot l'any des que es va iniciar la sèrie en 1961.

EL QUART OCTUBRE MÉS SEC DEL SEGLE ACTUAL

El mes d'octubre va tindre un caràcter sec quant a precipitacions, amb un valor de precipitació mitjana sobre l'Espanya peninsular de 52 mm, valor que representa el 68% del valor normal del període de referència 1981-2010. S'ha tractat del dinové mes d'octubre més sec des del començament de la sèrie en 1961 i del quart del segle XXI. L'any 2022, és de moment, el quart més sec de la sèrie històrica: els 355 l/m² recollits entre l'1 de gener i el 31 d'octubre suposen un 26% menys del valor normal.

Octubre va ser normal o humit en el terç oest de la Península, mentre en la resta i en l'arxipèlag canari va resultar entre sec i molt sec. En Balears octubre va ser humit, amb excepció de la meitat oest de l'illa de Mallorca, on va tindre caràcter molt sec.

Les majors precipitacions diàries, quant a estacions principals, van correspondre a Menorca/aeroport, que va registrar 86 l/m² el dia 7 i que constitueix el valor més alt de precipitació diària des del començament de la sèrie en 1965; Lugo/aeroport, que va registrar 53 l/m² de precipitació el dia 16 i Pontevedra, amb 52 l/m² el dia 28. Quant a la precipitació total del mes, van ser els observatoris

gallecs els que major quantitat de pluja van recollir: destaquen els 312 l/m² acumulats a Vigo/ aeroport, els 290 l/m² de Pontevedra, els 214 l/m² acumulats a Santiago de Compostel·la/aeroport i els 199 l/m² de Lugo/ aeroport.