Els números rojos de la pandèmia: aquesta és la factura que deixa el COVID-19 en la Comunitat
Després de 100 dies d'estat d'alarma repassem el cost de les ajudes impulsades pel Govern
Amb l'entrada en la nova normalitat de tota Espanya i després de 100 dies d'estat d'alarma, arriba el moment de tirar la vista arrere per a conéixer l'impacte econòmic que ha deixat la pandèmia del coronavirus al seu pas. Han sigut moltes les ajudes que s'han concedit, destinades a empresaris i treballadors, però a quant suma la factura?
Les dades totals han sigut facilitats aquest dilluns per la Delegada del Govern, Gloria Calero, qui ha aprofitat l'ocasió per a realitzar un anomenada a la prudència i responsabilitat comuna en aquesta nova etapa: “Ens faríem un mal servei si no seguírem les regles d'higiene i protecció, perquè, com adverteixen les autoritats sanitàries el virus és ací i pot tornar i pot sacsejar-nos en una segona ona. Seria terrible per a la ciutadania i per a l'economia d'aquest país”.
Una anomenada a la responsabilitat que ha arribat acompanyada d'un balanç econòmic i social de la labor realitzada per l'Executiu de Pedro Sánchez durant aquestes setmanes que deixem arrere.
A nivell laboral, la figura dels expedients de regulació temporal d'ocupació han sigut un salvavides per a moltes empreses els qui – per qüestions relacionades amb el virus – han vist caure els seus ingressos i la seua activitat. Al maig, un total de 648.442 treballadors valencians van percebre algun tipus de prestació social per part del SEPE per un import total de 555 milions d'euros. El que representa el 10,1% del total nacional.
Ara, a mesurats de juny continuen estant afectats per un ERTE 217.565 treballadors, el 9,8% dels treballadors afectats per ERTEs en tota Espanya. Una gran xifra que, malgrat ser-ho, són 132.069 menys que els registrats a la fi d'abril quan es va viure el pitjor moment de la crisi.
En el que als autònoms de la Comunitat es refereix, 179.371 han sol·licitat en aquest temps la prestació per cessament d'activitat el que representa un 11,8% del total d'Espanya. De totes les sol·licituds, han sigut acceptades el 92,8% el que ha suposat un import total de 110 milions d'euros.
Una altra de les grans potes d'ajudes ha sigut la destinada a empreses. Els avals de l'ICO en la Comunitat han donat finançament per valor de més de 7,5 milions i l'aval total ha sigut de 5,8 milions d'euros, l'11% del total a Espanya.
Plans per als sectors
De manera paral·lela, el Govern ha aprovat recentment dos plans de “protecció i reconstrucció” de dos sectors: l'automoció i el turisme. Dues grans fonts d'ingrés per a la Comunitat Valenciana.
En el que al sector turístic es refereix, el pla està dotat de 4.262 milions d'euros i té com a objectiu potenciar la imatge d'Espanya com un destí segur. Per part seua, en el cas de l'automoció el pla compta amb un finançament de 3.750 milions d'euros amb el qual, a més d'afavorir la reconstrucció, es busca facilitar la transició ecològica del mercat.