NULES | MEDI AMBIENT

Nules millora en la recollida de residus per fraccions però encara queda molt per fer per a aconseguir els objectius d'Europa

ROSA PIQUER - 27/02/2024

La separació en origen es quadruplica en un any en passar del 4% al 16%, encara que lluny del 55% que establix Europa com a mínim per a complir amb els objectius

El municipi de Nules ha millorat la recollida de residus des que l'Ajuntament implementarà la recollida per fraccions amb noves bateries de contenidors.

Així, esta població de la Plana Baixa ha passat de separar de manera correcta el 4% del fem al 16% amb les fraccions, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, César Estañol, qui ha afirmat tindre una “sensació agredolça” perquè “estem orgullosos d'haver passat deol 4 al 16%, però desanimats perquè encara hi ha molta gent que no separa”. En concret el 83% dels veïns de Nules no separen el fem en els seus domicilis, empreses o negocis.

Estañol ha explicat que encara molts particulars o negocis seguixen sense separar els residus d'orgànica i continuen tirant el fem en bosses al costat de la resta de residus que no són paper, cartó, envasos o vidre en el contenidor de Restes. Això suposa que no es fa correctament la separació en origen i que l'empresa de recollida de fems ha d'arreplegar diàriament els residus en el contenidor d'orgànica i el contenidor de restes.

Recollida en dades

Estañol ha donat a conéixer les dades per a comparar l'evolució dels anys 2022 i 2023 sobre el reciclatge de residus urbans.

Estos són les dades de la recollida de residus urbans en els contenidors durant l'any 2022 en comparació amb l'any 2023.

  • Resta: 5.095,90 Tones (Tn) en 2022. 4.147,89 Tn en 2023
  • Envasos: 90,72 Tn en 2022. 386,76 Tn en 2023
  • Paper i cartó: 85,18 Tn en 2022. 105,67 Tn en 2023
  • Paper i cartó (porta a porta): 33,09 Tn en 2022. 32,20 Tn en 2023
  • Orgànica: En 2022 no s'arreplegava separada. 325,86 Tn en 2023

Balanç del primer any

El regidor de Medi Ambient de Nules, César Estañol, ha comparegut este matí en roda de premsa per a presentar el balanç del primer any del canvi de la recollida de residus, per al qual ha sigut necessària la informació i formació a col·legis, empreses, comerços i particulars. A més, es van repartir poals per als residus d'orgànica i bosses de ràfia per a separar a casa els envasos, cartó i paper i cristall.

Fins a 2022, per a la recollida del fem, Nules comptava distribuïts entre 130 i 140 contenidors per a la recollida de residus, paper i cartó, envasos i cristall. Este tipus de recollida, segons ha explicat Estañol tenia diversos problemes: la separació era insignificant, el sistema de recollida era més deficient i el camió arreplegava tot el fem d'una vegada, per a transportar-la primer a l'abocador municipal, que després de deu anys de la seua clausura, encara genera una despesa per a l'Ajuntament de Nules i després a la planta incineradora, un sistema que Europa va assenyalar com a insostenible, per la qual cosa va demandar a les administracions que començaren a separar el fem en fraccions.

En el cas de Nules, en 2022, amb l'anterior sistema de recollida de fems s'arreplegaven 450 tones al mes, això és 5.500 tones a l'any. L'impost que imposa Europa per no separar el fem en origen en 2035 podria suposar per a l'Ajuntament de Nules 13.500 euros al mes, això és 162.000 euros a l'any.

Per això, l'Ajuntament de Nules va decidir implementar la separació del fem en fraccions: orgànica, envasos, cartó i paper, cristall i la resta, això és productes sanitaris, de neteja, vaixella o raspall de dents, entre altres.

A més, Nules va instal·lar una nova bateria de contenidors independents perquè els veïns, tant particulars com negocis i empreses, puguen separar en fraccions. César Estañol ha assegurat que este canvi suposa “un canvi d'hàbits i molta gent l'està fent” encara que la sensació és “agredolça” perquè encara queda molt per fer en la separació per fraccions que en un any ha passat del 4% al 16%.