elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La festa dels Barraquetes de Nules declarada d'Interès Turístic Provincial

La festa dels Barraquetes de Nules declarada d'Interès Turístic Provincial
  • Aquesta celebració, única a Espanya, es va recuperar l'any 1991

MÉS FOTOS
La festa dels Barraquetes de Nules declarada d'Interès Turístic Provincial - (foto 2)
La festa dels Barraquetes de Nules declarada d'Interès Turístic Provincial - (foto 3)
La festa dels Barraquetes de Nules declarada d'Interès Turístic Provincial - (foto 4)

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat avui la declaració de Festa d'Interès Turístic Provincial per als Barraquetes de Nules. D'aquesta manera, aquesta declaració se suma a la de Sant Vicent del passat mes de març.

“La Direcció General de Turisme ha valorat molt positivament el treball que hem fet, a partir d'un informe impecable amb rigor històric. La nostra intenció és seguir per aquest camí i continuar protegint i difonent el nostre patrimoni i les nostres tradicions, com hem fet des del primer dia”, assegura Guillermo Latorre, Regidor de Turisme.

Els Barraquetes són una festa amb un alt valor etnològic, que no es realitza en un altre lloc, la qual cosa li confereix un al·licient. Aquestes festes van deixar de celebrar-se en 1967 fins a 1991 quan van ser recuperades de mà del cronista oficial de la Vila i Director del Museu d'Història de Nules, Vicent Felip Sempere, el llavors rector de la localitat, Mossèn Jose Burgos, i l'alcalde d'aquell any, Vicente Martínez Lucas.

Aquesta festa se celebra, com a marca la tradició, el vuitè dia després del Corpus Christi. Els xiquets de la localitat acudeixen a les ‘barraquetes’, que són elaborades amb canyes tallades en els terrenys de la localitat, i cada xiquet se senta en la seua xicoteta cadira per a esperar el pas del Santíssim sota Pal·li.

Respecte a l'autèntic origen d'aquesta festa, actualment es mantenen dues teories. Una d'elles assegura que els Barraquetes van nàixer en l'època en la qual van arribar els pobladors que van fundar la Vila de Nules, on al no haver-hi cap construcció, en els seus primers temps van viure en cabanyes. En record a aquests primers habitatges, es duu a terme aquesta festivitat.

La segona teoria manté que, a principis del segle XVI, les tropes de l'Exèrcit Real, manades pel duc de Sogorb, es van mobilitzar fins a la Serra d’Espadà, on es va apagar una rebel·lió per part dels moriscos. La concentració per a eixir a reprimir aquest moviment va tenir lloc a Nules. En coincidir aqueix dia amb el vuitè després del Corpues Christi, es va emportar el Pal·li fins a la zona de la rebel·lió.

Del que no hi ha dubte és que es va deixar de celebrar-se des de l'any 1967, fins que en 1991 es va realitzar una exposició de l'art jove de la Plana, reivindicant la volta d'aquesta festa. Per a això, el procés es va completar omplint el carrer La Sang de barraquetes. En 1992, defensant per part de Sempere la labor del Museu d'Història de recuperar i conservar el llegat de Nules, va tornar la celebració d'aquesta jornada, amb l'acord, ininterromput fins avui, que les canyes serien aportades pel consistori, mentre que la parròquia trauria al Santíssim.

Pujar