NULES | AGRICULTURA

El XV Congrés de Citricultura de la Plana reivindica la diferenciació i valoració de la Clemenules

ELPERIODIC.COM - 01/04/2022

Nules ha reunit el sector de la taronja per a recuperar la citricultura tradicional i sostenible

“Recuperar la citricultura tradicional i sostenible des de la diferenciació i la valoració dirigida al consumidor” ha sigut el tema de debat i d'exposició de les diferents ponències impartides en el transcurs del XV Congrés de Citricultura de la Plana, que s'ha celebrat en la jornada del divendres a Nules.

L'acte d'inauguració ha estat presidit per l'Alcalde de Nules, David García; el Secretari Autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, en representació de la Conselleria d'Agricultura; pel President de la Diputació Provincial de Castelló, José Martí; pel Regidor d'Agricultura, César Estañol; i per la presidenta de la Caixa Rural Sant Josep de Nules, Marisol Ballester.

De manera que, tots ells han coincidit a assenyalar la importància de la diferenciació de la clemenules per a millorar les condicions de l'agricultor.

Aquest congrés és un referent en el món de la citricultura, que té caràcter biennal, i reuneix una important representació del sector, precisament arran de l'edició anterior, celebrada l'any 2019, va nàixer l'any 2021 l'Associació per a la diferenciació i posada en valor de la qualitat de la clemenules de la comarca de la Plana de la província de Castelló, i en l'edició celebrada l'any 2017 la Plataforma per la Dignitat del Llaurador.

“En aquest congrés hem continuat treballant la posada en marxa de la figura de qualitat per a la nostra clemenules, hem vist els beneficis i també s'ha debatut alguns temes relacionats amb la seua diferenciació, a més també s'ha parlat de les eines que ens poden servir per a continuar treballant en aquesta direcció, perquè, en definitiva, siga l'agricultor qui es beneficie d'això”, comenta el Regidor d'Agricultura, César Estañol.

El congrés ha comptat amb professionals de gran prestigi tant del sector citrícola com d'uns altres que tenen a veure amb la sostenibilitat i el consum, principalment.

Presència de l'eurodiputada Inmaculada Rodríguez Piñero

A més, cal destacar la presència de l'eurodiputada i membre de la Comissió de Comerç Internacional, Inmaculada Rodríguez Piñero, qui ha parlat del comerç en el mercat europeu.

Asímismo, Juan José Lliso Laguarda, tècnic de recerca i desenvolupament de la Conselleria d'Agricultura ha impartit la ponència “Rendibilitat en el sector agroalimentari. Valors lligats al territori dels cítrics valencians”; Ana Omedes, directora de certificació de la D.O.P Bresquilla de Calanda, ha parlat sobre “Posada en valor per la diferenciació. D.O.P Bresquilla de Calanda”; “Eines Digitals per a aportar seguretat alimentària, qualitat i transparència al consumidor”, és una altra de les ponències presentades a càrrec de Pablo Rodrigo Juan, cofundador i CEO de Traçable.

Altres temàtiques que han sigut presents en aquest congrés són “El consumidor en el centre de la presa de decisions” a càrrec d'Ana Estrada, representant de l'empresa Qui és el cap? La marca dels consumidors; “Posada en valor del producte des del punt de vista del consumidor” que ha impartit Cristina Besada Ferreiro, del Departament d'Avaluació Sensorial de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA); o “Nexe consumidor-productor a través de les noves tecnologies” que ha protagonitzat Benoit Vandevivere, CEO i cofundador de Consentio.

En un altre ordre de coses, també hi ha hagut sessions dedicades a “Innovació agroalimentària” impartida per Manuel Lainez Andrés, consultor independent en investigació i innovació alimentària; a “La digitalització i el coneixement al servei del sector citrícola. Plataforma Terra” a càrrec de Carlos Baixauli Soria, director del Centre d'Experiències Cajamar; “Figura de qualitat diferenciada” que ha exposat Luis Eduardo Canelo Pérez, CEO i cofundador de GA Enginyers; i a “Recuperar la citricultura tradicional i sostenible des de la innovació”, ponència impartida per Senen Porcar, consultor d'Innovació en Valor.

El congrés es clausurarà aquesta vesprada amb una Taula Redona formada per Inmaculada Sanfeliu, presidenta del Comité de Gestió de Cítrics; Juan Vicente Moros, president de l'Associació per la diferenciació i posada en valor de la qualitat de la clemenules de la comarca de la Plana de la província de Castelló; José Francisco Nebot, Responsable de la Sectorial de Cítrics de la Va unir de Llauradors i Ramaders; Cristóbal Aguado, president de l'Associació Valenciana d'Agricultors AVA-ASAJA; i Manolo Cases, president de la cooperativa d'exportació Cítrics de Nules Coop.V, els qui parlaran, entre altres, de les conclusions derivades de la celebració d'aquest XV Congrés de Citricultura de la Plana.

José Martí defensa una revisió de l'acord de la UE amb Sud-àfrica

El president de la Diputació, José Martí, ha reiterat hui la seua intenció de «continuar fent força davant altres institucions» a fi d'aconseguir l'objectiu de conscienciar a les autoritats de la Unió Europea de la necessitat que la revisió de l'Acord d'Associació Econòmica entre la Unió Europea i Sud-àfrica en la qual s'està treballant es redacte en uns termes que no deixen en desavantatge a la citricultura espanyola. Així ho ha manifestat en la inauguració del XV Congrés de Citricultura de la Plana celebrat a Nules, on ha assenyalat que l'acord vigent és lesiu per als interessos dels agricultors valencians «perquè la producció procedent de Sud-àfrica no es veu sotmesa a les mateixes exigències fitosanitàries». Cal recordar que en la reunió que va mantindre el passat 14 de març amb el president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, i el secretari general de la Va unir de Llauradors i Ramaders, Carles Peris, es va comprometre a convertir a la Diputació en altaveu dels problemes i del sentir dels agricultors i els ramaders de la província, entre els quals es troba el sobrecost que ha experimentat la factura energètica en els últims mesos, que a més s'ha agreujat arran de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia.

Durant la seua intervenció, Martí també s'ha referit a les accions que està desenvolupant la Diputació per a ajudar al sector amb el problema originat pel cotonet originari de Sud-àfrica que està afectant les plantacions de la província. En aquest sentit, ha recordat que en els pressupostos de #MésImpulsCastelló de 2022 s'ha inclòs una línia d'ajudes dotada amb 100.000 euros per al manteniment dels insectaris que es van posar en marxa l'any passat en diverses cooperatives de la Plana Baixa i per a la creació d'altres nous. Els insectaris són senzilles instal·lacions en les quals es multiplica un paràsit que resulta molt eficaç en la lluita contra aquesta ‘cochinilla algodonosa’.

MÉS FOTOS