Aquesta Setmana Santa coneix Nules a través de la seua història
Aquesta localitat castellonenca compta amb importants vestigis de la Guerra Civil
Nules és molt més que sol, platja, cultura i els seus meravellosos Estanys. Aqueix municipi castellonenc és també història i patrimoni.
La seua situació estratègica, atès que l'en la vila conflueixen la carretera nacional de Cadis a Barcelona, la carretera que partint de Borriana es dirigeix cap a Terol, l'estació de ferrocarril des de la segona meitat del segle XIX, fa de Nules un dels llocs amb més història del litoral sud de Castelló.
Aquesta Setmana Santa en la qual els valencians estan anomenats al turisme de proximitat, a causa de les restriccions sanitàries, és el moment idoni per a descobrir la història i els vestigis més importants de la Guerra Civil a Nules, una vila que va quedar en la zona republicana.
Durant la contesa els seus habitants van gaudir un període de relativa tranquil·litat pròpia d'estar lluny del front de batalla, però patint, així mateix, les conseqüències del descontrol i les venjances que en aquestes ocasions solen esdevenir injustificadament i que, en 27 casos, van arribar a l'assassinat.
A Nules es va refugiar l'escriptor Rafael Alberti i ho va fer en els Cassets de la platja, un lloc de refugi.
Altres refugis es van situar en:
- Plaza de la República (actual Plaza Mayor), davall de l'antiga església Major derruïda.
- Carrer Sant Pasqual i carrer Sant Teresa enfront del carrer Màrtirs de Jaca (actual Avinguda Castelló).
- Plaza del Convent de la Sagrada Família.
- Entre l'Avinguda Azaña (actual Avinguda Constitució) i carrer Faustino Valentín (actual Pare Tomás Lucas).
- Carrer Isaac Peral.
- Altres dos al Carrer Primer de maig, a l'altura de Carrer Cervantes i carrer Sant Cecilia.
Els blocaus: què són
Els blocaus són quatre elements independents i cadascun d'ells presenta una morfologia diferent, si bé hi ha elements comuns a tots ells. Estan construïts amb formigó i blocs de pedra, i presenten un emplaçament per a metralladores de planta circular, si bé l'arc que cobreixen varia en amplitud, acompanyat per una o dues galeries per a fusellers.
Tots els blocaus tenen planta trapezoidal amb una longitud d'entre 15 i 18 metres i una amplària d'entre 3 i 3,30 metres. Les cobertes són semicirculars de volta rebaixada, per a obtenir una major eficàcia per a repel·lir els projectils.
Els quatre búnquers van ser construïts en 1938 per a protegir el Camí del Cabeçol després de fracassar l'Ofensiva del Llevant del Bàndol Nacional i el front de Llevant quedara estabilitzat fins al final de la Guerra Civil.
Blocaus del Camí Cabeçol
Fins avui, aquests cuatros blocaus són els únics restaurats i consolidats, a més de ser els únics del municipi que compten amb la figura de Bé de Rellevància Local (BRL) i Bé d'Interès Cultural (BIC).