CULTURA I ESPECTACLES

Nous descobriments revelen l'heroica història de Sabina Suey, la valenciana que va salvar el Sant Calze

ELPERIODIC.COM - 15/02/2024

Una troballa històrica ha eixit a la llum, llançant nous detalls sobre l'heroica gesta de Sabina Suey, la dona que va jugar un paper crucial en la salvaguarda del Sant Calze de la Catedral de València durant la Guerra Civil Espanyola en 1936. Recentment descoberts, la Dra. Ana Mafé García ha pogut estudiar estos documents inèdits que oferixen una perspectiva única sobre els esdeveniments que van envoltar la protecció d'una de les relíquies més venerades de la cristiandat.

El Sant Calze, considerat com el calze utilitzat per Jesucrist durant l'Últim Sopar, ha sigut objecte de veneració i estudi durant segles. No obstant això, la seua història durant la Guerra Civil ha romàs parcialment en les ombres, fins ara. Els testimoniatges al costat dels documents trobats en l'arxiu privat pertanyent a la família de Suey, proporcionen detalls vívids sobre com Sabina, una figura fins llavors marginada per la historiografia tradicional va prendre la iniciativa de protegir esta inavaluable peça de patrimoni religiós i cultural.

Sabina Suey, descrita en els documents com una dona de determinació indestructible, va utilitzar el seu enginy i valentia per a assegurar que el Sant Calze fora traslladat a un lloc segur lluny dels perills del saqueig.

El testimoniatge ha sigut donat per la seua neboda Amparo Doñate Suey. Els textos recuperats proporcionen detalls vívids sobre els prodigis extraordinaris que van ocórrer entorn del Sant Calze durant la Guerra Civil.

Amparo ha revelat com es va organitzar una operació encoberta, enmig del caos, per a emportar-se el Sant Calze des de València fins a Londres.

I és que el Servici d'Intel·ligència Secret més conegut com MI6 (Military Intelligence, Section 6 en anglés) li va oferir a la tia sabina anar-se amb un vaixell ella i tota la família. Però es va negar perquè desconfiava de tot. Este acte d'audàcia no sols va salvar la relíquia de la destrucció potencial o del saqueig, sinó que també va assegurar la seua preservació per a les generacions futures.

Els documents trets a la llum inclouen un text manuscrit per María Suey, germana de savina, fotografies personals, diaris i testimoniatges de familiars directes que van conéixer l'operatiu de rescat, oferint una mirada íntima als desafiaments enfrontats durant este període turbulent.

A través d'estes pàgines i testimoniatges, es revela la xarxa de col·laboradors que Sabina va aconseguir reunir, demostrant la importància de la solidaritat i el coratge comunitari en temps de crisi.

El Comité Científic Internacional d'Estudis del Sant Greal, dirigida per la Dra. Ana Mafé ha anunciat plans per a organitzar una exposició dedicada a Sabina Suey i el seu paper en la història del Sant Calze. La mostra inclourà els documents recentment descoberts, juntament amb panells informatius i peces interactives dissenyades per a submergir als visitants en el context històric dels esdeveniments de 1936. Es preveu un acte d'homenatge al tancament de l'III Congrés Internacional Divulgació i Periodisme El Camí del Sant Greal que es durà a terme a la fi d'any, en concret el 17 i 18 d'octubre a Massamagrell.

Este descobriment no sols enriquix el nostre enteniment del passat tumultuós d'Espanya, sinó que també destaca el paper fonamental que individus valents com Sabina Suey han jugat en la preservació del patrimoni cultural. En un moment en què la història del Sant Calze de la Catedral de València atrau a visitants de tot el món, la història de Sabina afig una capa fascinant de profunditat humana i heroisme a esta venerada relíquia.

Amparo Doñate Suey s'emociona en recordar a la seua tia, quan comenta que era una dona cultíssima. Així, recorda que va traure el núm. 3 en les oposicions a correus. Va estudiar la carrera de piano al costat d'Iturbi.

Segons compte, el Sant Calze va eixir de la Catedral va ser embolicat en cotó, dins d'una caixa de sabates coberta amb periòdic i portat per la tia Sabina.

La Dra. Ana Mafé ha realitzat una investigació exhaustiva fins a trobar a qui pogueren saber d'eixe cotó. Així, ha pogut arreplegar el testimoniatge de Mari Cruz Navarro Climent, una meravellosa dona que va tindre a bé regalar al febrer de 2023 a José Antonio Benages Mendioroz, primer pelegrí que va realitzar la gesta d'arribar des de València a Jerusalem, un trosset d'este i del qual presentem una fotografia. En paraules de José Antonio, em vaig sentir acompanyat i protegit en tot moment durant el meu viatge a peu per tot el recorregut del Camí del Sant Greal.

A mesura que la notícia d'esta troballa es difon, la Comunitat Valenciana i els entusiastes de la història a tot el món esperen amb interés l'oportunitat d'aprendre més sobre esta figura extraordinària i el seu impacte durador en la història de València i de la cristiandat. Els documents inèdits de Sabina Suey no sols preserven un capítol crucial del nostre passat comú, sinó que també servixen com un recordatori del poder de la determinació individual enfront de l'adversitat.

Guillermo Reig Doñate, fill d'Amparo, comenta que li encantaria en un futur prendre testimoniatge personal a la seua família per a deixar un document fefaent i un bonic record de qui fora la seua bestia.

MÉS FOTOS