ECONOMIA I NEGOCI

Nieves Romero, primera degana de la història del Col·legi d'Industrials de la Comunitat Valenciana

LAURA HERRERAS - 26/01/2022

Romero afronta el càrrec en un moment de gran demanda de professionals industrials als camps de les energies i la gestió de residus i d'equips

El Col·legi Oficial dEnginyers Industrials de la Comunitat Valenciana (COIICV) té nova degana. L'enginyera industrial Nieves Romero Gari pren el relleu a Salvador Puigdengolas i ho fa trencant un sostre de vidre: és la primera degana als 72 anys d'història del col·legi i una de les poques dones deganes de col·legis industrials a Espanya.

Aquest dimecres ha tingut lloc la roda de premsa de presentació del nou mandat que es va fer efectiu aquesta setmana: “Per mi ostentar aquest càrrec és un honor i més tenint el suport de les tres demarcacions provincials”, ha dit Nieves Romero, que ha agraït la tasca incansable que ha realitzat el fins ara degà, Salvador Puigdengolas, que ha decidit “deixar pas als nous membres de la Junta” després de quatre anys al capdavant i amb una pandèmia pel mig.

Romero és enginyera industrial llicenciada a la Universitat Politècnica de València i està especialitzada en la direcció de projectes d'equips i de desenvolupament de productes. Durant quatre anys ha estat la presidenta de la delegació del col·legi a València i amb aquest nou repte vol mantenir la línia de Puigdengolas de ser un Col·legi al servei dels col·legiats, l'administració i la societat.

Un dels reptes que afronta el Col·legi és donar a conèixer la feina que fan els enginyers industrials ja que hi ha, en general, una manca de coneixement per part de la societat: “L'enginyeria industrial és molt transversal i generalista, podem estar parlant amb un enginyer que és gerent, professor, comercial…”.

La veritat és que es tracta d'una professió molt demandada i a la vista està, amb el 95% dels enginyers col·legiats exercint en aquests moments en un sector en canvi constant: “En aquests moments a la Comunitat Valenciana els treballs més demandats tenen a veure transformar la forma de funcionar de les empreses, des de l'automatització, la digitalització, l'enfocament de cara al client i també en l'àmbit de l'energia i la gestió de recursos i residus”, ha explicat la degana, que ha ressaltat la capacitat resiliència d'aquesta professió.

Reflexionant sobre el panorama empresarial valencià d'aquests moments, la degana té clar que la clau per sobreviure passa per la digitalització de les empreses: “No és una opció, és una necessitat i els que no ho aborden ho tindran difícil”.

Sobre això, Nieves Romero ha explicat que moltes vegades les xicotetes empreses tenen més facilitat per adaptar-se a aquests canvis perquè la presa de decisions és més ràpida encara que hi haja menys recursos. De fet, des del Col·legi s'ha treballat per ajudar les empreses en aquesta necessària transformació digital.

MÉS FOTOS