The Music Republic, de l'Arenal de Borriana a la compra per un fons americà
Què és Superstruct Entertainment, la signatura que s'ha fet amb el negoci?
The Music Republic, l'empresa valenciana organitzadora de l'Arenal Sound, el FIB, el Festival dels Arts i el Vinya Rock, entre altres festivals, ha sigut absorbida per una signatura britànica.
En concret, ha sigut la signatura britànica d'organització d'esdeveniments Superstruct Entertainment, propietat del fons americà Providence Equity Partners, la que s'ha fet amb el control de The Music Republic, segons consta en l'el Butlletí Oficial del Registre Mercantil (Borme).
L'operació es va dur a terme el passat estiu, tal com apareix reflectit en les actes del Borme del juny passat, on ja apareix la signatura britànica com a administradora única de l'empresa.
A més, The Music Republic i Superstruct van crear el passat 2 de desembre la nova societat Free Music Alive, amb seu a València, per a gestionar diversos esdeveniments i espectacles.
Segons va revelar el diari El Mundo, la compra s'hauria dut a terme per 120 milions d'euros, encara que els seus fins ara propietaris, els germans David i Toño Sánchez, continuaran regentant el negoci a Espanya, però amb el suport del capital estranger.
Una operació que té lloc després d'anys d'expansió i compra de festivals per tota la geografia espanyola, convertits en una de les primeres empreses organitzadores d'esdeveniments de tot el país.
De Borriana a l'expansió per Espanya
Cal recordar que The Music Republic va nàixer amb la posada en marxa de l'Arenal Sound de Borriana l'any 2010, un incipient festival que ha arribat a convertir-se en un dels més populars entre el públic jove amant de la música urbana.
Va ser un projecte dels germans Sánchez, dos valencians que han convertit aquesta marca en tot un empori en anar absorbint festivals de tota Espanya, encara que la més sonada va ser la compra del Festival Internacional de Benicàssim (FIB) l'any 2019.
Va ser un pas de gegant amb el qual arreplegaven el festival de les mans del britànic Melvin Benn per a tractar de reflotar els seus complicades compte (el FIB va passar aqueix any de 170.000 a 114.000 assistents), això sí, rebaixant el cartell internacional amb el qual era referència.
Amb el pas dels anys ha anat sumant nous festivals, com el Festival dels Arts de València, el Granada Sound, l'Interestel·lar Sevilla, el Madrid Salvatge, el Love the 90’s València, el Metall Paradise o el Badia Sound.
A més, The Music Republic funciona també com una agència de managemenet d'artistes, organitza girs i esdeveniments per tota la gegrafía, i compta a més amb una agència creativa, per a abastar tot el negoci.
Un dels seus últims projectes ha sigut la unió amb Licampa 1617, la societat patrimonial amb la qual l'amo de Mercadona, Juan Roig, està construint l'Arena Roig, el nou estadi que substituirà a L’Alqueria del Basket.
L'objectiu no és un altre que dotar de vida cultural i espectacles a aquest pavelló per a explotar l'espai tanque amb clau no hi haja competicones esportives. Per a això, The Music Republic ha creat la filial Arena Alive.
Primer intent de compra
En un intent de guanyar múscul financer, els Sánchez ja van cercar en 2019 unir-se a la major productora internacional de música, Live Nation. Una jugada amb la qual se cercava guanyar capacitat de portar algunes de les bandes més cotitzades del panorama internacional.
No obstant això, la negociació amb aquest gegant va fracassar, per la qual cosa The Music Republic va haver de seguir per altres rumbs.
Cal recordar que Live Nation produeix 40.000 esdeveniments a l'any amb més de 5.000 artistes i ingressos de fins a 1.200 milions dòlars anuals segons les últimes xifres. A més, la companyia és propietària de Ticketmaster, la gran plataforma de venda d'entrades que expedeix 500 milions de tiquets a l'any.
Poc abans de les negociacions l'empresa estava dirigida per James Barton, un nom que ara torna a aparèixer, però al capdavant de Superstruct, amb qui sí s'ha consumat el pacte.
Què és Superstruct Entertainment?
Superstruct Entertainment és una signatura britànica encarregada a espectacles d'entreteniment i que té major part del seu negoci a Europa i Àustria.
A Espanya també ha arribat al món de l'espectacle, comprant festivals com el Sónar de Barcelona o part del Monegros Desert Festival.
El fons estatunidenc Providence Equity Partners, per part seua, és amo al 100% de Superstruct i és un gegant amb inversions en mitjans de comunicació, telecomunicacions, informació i educació.
A Espanya ha tingut inversions en la telefònica MásMóvil, en els drets d'imatge del Reial Madrid. En el món de l'espectacle la seua cartera d'inversions té capital en marques com Wasserman, North Road Comapany, Top Golf o Clarion Events.