POLÍTICA

Mulet reclama justícia hídrica amb el Vinalopó-Alacantí i demana exempcions per recuperar les aigües subterrànies i la viabilitat dels cultius

ELPERIODIC.COM - 07/01/2020

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, compleix els seus compromisos i plasma en diferents iniciatives la preocupació d'empreses, administració i regants del sud d'Alacant. Reclama revisar l'actual ús i destí de les aigües

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha registrat ja diverses iniciatives "per reclamar justícia hídrica" ​​tal com es va comprometre recentment amb els col·lectius de regants de la capital de l'Alt Vinalopó després d'una reunió celebrada a Villena amb representants d'aquestes entitats i Els Verds d'aquesta localitat, en la qual es va analitzar la situació dels problemes hídrics especialment relacionats amb l'agricultura que pateix la comarca.

"Des de Compromís vam coincidir en la necessitat que s'excloga als regants del pagament dels costos d'amortització de les obres de l'transvasament Xúquer-Vinalopó. Villena ha estat solidària amb la resta de les comarques alacantines, compartint la seua aigua amb zones com el Campello, Petrer, Novelda o Alacant, a canvi de res. Algunes d'aquestes zones, a més, compten amb dessaladores infrautilitzades, però segueixen aprofitant-se de l'aigua del Vinalopó sense que es revise la situació, extraient volums públics que haurien d'estar en el mercat concessional", ha indicat Mulet.

El senador ha reclamat "sensibilitat" i evitar carregar als regants l'amortització de les infraestructures del transvasament Xúquer-Vinalopó; ja que això encarirà el preu de l'aigua, el que "farà inviable bona part de l'activitat agrícola".

Així mateix, Compromís també reclama la posada en marxa en la seua capacitat de les dessaladores de Mutxamel (que va costar 98 milions d'euros) o Alacant 1 i 2. Les aigües cavalleres (manantials) de Villena han estat regant els cultius o subministrant aigua a les persones de molts municipis de la costa. "Ara toca regenerar aquests aqüífers i evitar la seua sobreexplotació. Per això toca que la solidaritat arribe a aquestes comarques, amb aigua assequible i es possibiliten exempcions dels costos d'amortització i que les infraestructures disponibles s'utilitzen per recuperar les aigües", ha remarcat.

Mulet ha insistit, com consta en diverses mocions, esmenes als PGE i preguntes en la urgència en la reparació de la bassa de San Diego, una gran infraestructura de 20,7 hectòmetres cúbics, creada per pal·liar la sobreexplotació dels aqüífers, i sense ús a causa del seu mal disseny que ocasiona fuites. Es calcula que la reparació d'aquesta bassa -que havia d'haver començat el 2016 i que compta amb pressupost- costarà la barbaritat de 25 milions d'euros. L'administració ha mirat a una altra banda i ha eludit trobar els responsables de tals deficiències en els projectes, alhora que repercutirà el cost d'aquesta obra fallida. "Ens trobem davant d'un monumental nyap, en una obra vital que evitaria l'afectació als aqüífers i reduiria els costos de l'aigua".
Els regants han realitzat a més un esforç notable de modernització de les infraestructures que condiciona tota l'activitat econòmica, de producció d'aliments i ocupació, "de manera que la implicació de l'Ministeri és fonamental", abunda el representant territorial valencià. Tals actuacions, molt necessàries, s'han de fer via Pressupostos Generals de l'Estat i comptar amb el consens dels partits, ja que els últims governs han ignorat aquest problema i rebutjat les peticions de la coalició.

Així Mulet ha recordat la recent Resolució dels grups aprovada en la Comissió de Medi Ambient de les Corts que advoca per un pla de substitució d'extraccions d'aigües subterrànies dels aqüífers en mal estat del Vinalopó per a usos agrícoles amb aigües de el transvasament Xúquer-Vinalopó, amb l'objectiu de revertir la situació de sobreexplotació de les aigües subterrànies i assolir els objectius ambientals de el Pla hidrològic de conca del Xúquer 2015-2021.

Finalment la coalició ha interpel·lat per la necessitat d'un tracte positiu cap als regants davant els escassos resultats de les inversions realitzades fins al moment, la recuperació de les infraestructures hídriques sense ús o amb ús precari i la potenciació de la reutilització d'aigües i ha exigit "ajudes i mesures que beneficien a l'agricultura amb la mateixa contundència que les que es donen cap a altres sectors per fer viable el sector primari i la sostenibilitat ambiental de les comarques de l'Vinalopó i l'Alacantí".