Mulet: “El Govern està utilitzant el Covid-19 per a desmantellar trens inclosos en les OSP, alguna cosa que serà letal per al servei”
Compromís dubta de la legalitat d'aquesta mesura, alguna cosa que ocorre en les línies amb el Maestrat, Xàtiva-Alcoi, Terol i Conca, mentre Rodalies ja està al 100% d'operativitat
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha denunciat que el Govern i en concret el Ministeri de Foment “està aprofitant la pandèmia per a carregar-se serveis públics essencials per als usuaris de tren, en deixar-los amb menor nombre de trens de mitjana distància”.
El senador ha recordat que “mentre els usuaris dels trens de rodalia han tornat a recuperar les freqüències anteriors a l'inici de la pandèmia i estat d'alarma, en les línies C-2, C-3 i C-6 la destralada al nombre de trens no s'ha recuperat”, alguna cosa que ha qualificat de “lamentable”, perquè “partien ja d'un nombre mínim de trens”.
Des de Compromís recorden que es dóna la circumstància que aquestes línies estan declarades d'Obligació de Servei Públic. “Així estan aprovades en Ordres i les seues declaracions publicades en el Butlletí Oficial de l’Estat amb unes condicions específiques a l'hora de prestar el servei, per la qual cosa no ens sembla raonable que siguen precisament les sacrificades i que s'estiga aprofitant la pandèmia per a depreciar la qualitat del servei públic”, ha afegit Mulet.
Mulet ha recollit el malestar de molts usuaris que denuncien que les freqüències per a, per exemple, anar d'Alcoi a València no siguen útils per a ningú, perquè no pots tornar el mateix dia amb tren, “quelcom indigne i vergonyós”. Així la situació en la C-2 ha passat dels quatre trens diaris per sentit a dos al dia en l'actualitat. “Continua sent un desastre deixar al 50% els trens amb la nova normalitat, ja que en aquestes comarques tenen nuclis poblacionals d'interior molt importants com Alcoi, Cocentaina o Ontinyent” i ha recordat que a l'Alcoià , Comtat i Vall d’Albaida resideixen més de 230.000 persones, per la qual cosa el servei és “insuficient” especialment durant la pandèmia “quan més necessari que mai és mantenir la distància de seguretat, per la qual cosa el lògic haguera sigut augmentar el nombre de trens i no orientar-se sobre la base de l'ocupació que havia tingut aqueix tren sense possibilitat de tornar el mateix dia i amb la crida a evitar desplaçaments”.
Finalment Mulet ha apostat per fomentar el transport públic i la seguretat en els desplaçaments, per la qual cosa ha reclamat un augment de freqüències com en Rodalies, especialment en aquestes relacions d'interior (Terol, Conca, Alcoi) i cap al Nord (Vinaròs).