Mulet: “La Comissió de Sanitat del Senat creada el 4 de febrer no ha tingut ni una activitat, malgrat la crisi sanitaria”
ELPERIODIC.COM - 14/05/2020El representant de la coalició presenta diferents preguntes per a conèixer els criteris i aconseguir fons que rescabalen al País Valencià per l'esforç econòmic realitzat, davant la falta de claredat i criteris
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat hui la falta de pols polític del Govern i la seua absència a l'hora d'abordar el Covid-19, preocupant repte al qual ens enfrontem com a societat, en les comissions existents en aquesta cambra com és la de Sanitat. Mulet ha recordat que “mentre les altres comissions han perfilat ja els seus ordres del dia i activat les seues juntes, res se sap de la de Sanitat des que es va constituir el 4 de febrer malgrat la inèdita situació creada amb la desescalada”, òrgan del qual el representant valencià forma part.
Per aquest motiu el portaveu de Compromís ha realitzat diferents preguntes. Les primeres referides al previsible maltractament cap a l'autonomia valenciana amb el Fons No Reembossable de 16.000 milions d'euros a destinar a les autonomies per a compensar els efectes del Covid-19 sobre les seues economies de seguir amb els criteris anunciats. Mulet recorda que “en declaracions i en nota de premsa oficial, la ministra d'Hisenda assenyala que les comunitats que han patit un major impacte de la pandèmia seran les que més recursos rebran, de manera que en els criteris prevalen ingressos, positius i hospitalitzacions, quan es tracta d'una pandèmia global afrontada conjuntament per les diferents autonomies. La distribució d'aquests fons no serà proporcional o sobre la base de criteris que puguen compensar l'infrafinançament o la despesa sanitària. Ignorar la despesa realitzada per cada autonomia incrementa la bretxa existent i es pot donar el cas que autonomies amb una estructura i infraestructures molt més consolidades fruit de la seua millor situació financiaciera puguen acabar rebent molt més diners que altres autonomies més pobres que han hagut de realitzar molt més esforç per a fer front al Covid-19”.
Per al representant valencianista “genera molt poca confiança un Govern que dóna criteris diferents i es corregeix a cada roda de premsa. No són clars amb els procediments, informes i criteris de canvi de fase ni en el repartiment de fons; no convoquen la Comissió de Sanitat i sembla que pacten amb determinades autonomies arranjaments , (a tenor del que s’ha publicat) per a cambiar de fase quelcom que ,a més d'arbitrari i injust, pot ser molt perillós”.
Mulet ha reclamat ja copia dels informes emesos pel Ministeri de Sanitat, per a justificar la no autorització del pas a la fase I a bona part del territori valencià. “No defensem en cap cas córrer més en la desescalada per greuge comparatiu amb altres territoris. Preservar la salut ha de ser el primer. Simplemente volem transparència per a allunyar suspicàcies i recordar que passar, o no, de fase té una repercussió econòmica en milers d'economies”, recorda.
Així Mulet vol conèixer si després del motiu perquè només avançaren 10 dels 24 departaments de salut valencians, es troba la decisió o directriu de no fer test PCR en l'atenció primàries a sospitosos -amb símptomes greus o lleus- durant les primeres 24 hores i si ha existit un greuge comparatiu del País Valencià amb el País Basc i Navarra. Així mateix, ha demandat còpia dels informes tècnics i/o actes que s'hagen pogut facilitar en la reunió entre el ministre Salvador Illa i la consellera de Sanitat, Ana Barceló,
Finalment, el senador ha recordat les repercussions de ser de nou els discriminats en el repartiment d'aquests 16.000 milions, i ha reclamat tindre en compte en la nova normativa (Reial-Decret Llei) el criteri de la despesa sanitària (preventiu, construcció d'hospitals de campanya, nombre d'infermers…) en la distribució d'aquests fons.