MORELLA | CULTURA I ESPECTACLES

Morella agafa impuls com a centre cultural amb la segona edició del Festival Literari

ELPERIODIC.COM - 15/06/2023

Carme Riera, Enric Juliana i Francesc Miralles, entre els autors que han confirmat assistència a les jornades, on es debatrà si, com a societat, anem cap endavant o cap enrere

Un curs d’escriptura creativa, un debat a l’aire lliure i La Nevera Quizz, un divertit concurs cultural per equips, són algunes de les novetats d’enguany perquè el Festival sigui més participatiu

El Festival Literari se suma a les altres iniciatives culturals de la capital d’Els Ports, que es vol posicionar com a centre cultural sostenible

Després de l’èxit de la primera edició, el Festival Literari de Morella torna el cap de setmana del 23 al 25 de juny amb un tema central de debat -Com a societat: anem cap endavant o cap enrere?- i la visita de de diferents escriptors, xefs, actors, directors de cine i periodistes. Entre els que han confirmat assistència a Morella hi ha Enric Juliana, director adjunt de La Vanguardia; els autors valencians Paco Cerdà, Purificació Mascarell i José Luis Romero; l’escriptora Carme Riera, Premio Nacional de las Letras 2015 i membre de la Real Academia Española; Francesc Miralles, referent internacional en desenvolupament personal i espiritualitat; i els experts en temes futbolístics Ramon Besa i Jimmy Burns, que conversaran amb Raül Llimós (agent del futbolista Andrés Iniesta) i Patricia Rodríguez Barrios (exconsellera delegada d'equips de futbol). El Festival comptarà també amb la presència, entre d’altres, de Nieves Concostrina i Luis Alegre, col·laboradors habituals de la SER, així com de Diego Blázquez, director general de Memoria Democrática del govern espanyol, i l’actriu Lali Ramon, vídua de Carlos Saura.

Una iniciativa per posicionar Morella com a centre cultural sostenible

En la presentació, avui, del Festival Literari a l’aula magna de la Universitat de València, la seva directora, l’autora Elena Moya, ha ressaltat la voluntat que té la mostra d’impregnar-se de “l’esperit de superació” que, per la seva posició geogràfica, “sempre ha identificat a Morella” i ha defensat la cultura “com un punt d’unió i trobada en un món radicalitzat i radicalitzant-se”. “Volem generar un debat obert i respectuós que ens ensenyi a tots a ser millors i entendre els altres”, ha proposat Moya en relació al fil temàtic d’aquesta segona edició del Festival Literari.

Per la seva banda, Rhamsés Ripollés Puig, alcalde de Morella, ha destacat l’oferta cultural del municipi, a la qual, a més del Festival Literari, cal sumar-hi el Festival de Música Medieval i, aquest any, l’Anunci del 55 Sexenni. En la presentació d’avui hi han intervingut també dos dels autors que, d’aquí a uns dies, participaran en el Festival Literari: Paco Cerdà i Purificación Mascarell, així com també l’autor i profesor de la Universitat de València Luis del Romero. Cerdà ha explicat com el seu llibre, El peón, i el d’Enric Juliana, Aquí no hemos venido a estudiar, rescaten rostres i vides poc divulgades en les lectures que històricament s’han fet del franquisme i l’antifranquisme. “En aquest moment de la Història, que és un punt d’inflexió en tants sentits, és útil mirar pel retrovisor per veure què es va fer, i com, en els moments en què Espanya es debatia entre la llibertat democràtica o el retrocés autoritari.

I mirar-ho des del costat més humà: les peces del tauler més delicades, els peons”, ha proposat. Purificación Mascarell, per la seva part, que amb Mireia va guanyar el Premi Lletraferit 2022, ha parlat de com s’ha “estigmatitzat la dona des de l’art i des de la ciència”. “La ciència ha estat un gran paraigües sota el que s’emparaven pràctiques de repressió i opressió a les dones”, ha explicat. “Els homes han condemnat històricament aquella dona que desestabilitza el sistema, que posa en qüestió els privilegis masculins”. La subordinació de la dona, en aquest cas la dona rural, als homes, per altre costat, és un dels eixos de l’últim llibre de Luis del Romero: Donnafugata. Historias de mujeres que no salen en la historia. “El medi rural masover ha sigut depedredat material, cultural i simbòlicament per un Estat capitalista que ha desincentivat completament qualsevols forma de vida mínimament autònoma i en una relativa harmonia amb el seu entorn natural”, ha assenyalat també el professor.

"Proveïm una aturada per reflexionar i debatre, celebrant la cultura i la literatura com a punt d'unió, i no de distanciament"

El Festival és una iniciativa de Morella per posicionar-se com a centre cultural sostenible amb el fi d'atraure no només turisme a través d'esdeveniments culturals, com el Festival de Música Medieval, sinó també perquè artistes i creatius trobin als Ports un espai tranquil i accessible per viure i treballar.

En aquest sentit, el Festival incorpora aquest any un curs d'escriptura creativa a càrrec de la novel·lista i directora del Festival, Elena Moya. El curs serà el divendres 23 de juny de 15h a 18h a la Fàbrica Giner (més informació a https://www.morella.net/festival-literari-de-morella)

Un debat a l’aire lliure i La Nevera Quizz, un divertit concurs cultural per equips divendres a la nit, són altres de les novetats d’aquesta segona edició. El Festival es farà al Teatre de Morella i en diferents espais oberts del municipi i inclou moltes altres activitats, com una ruta per la Morella dels anys 30 del segle passat, una altra per veure els estels, una sessió de ioga i un concert. Tots els actes són amb entrada lliure.