MORELLA | MEDI AMBIENT

La Diputació ajuda ‘in extremis’ a la Morella del Sexenni per a evitar talls d'aigua dins d'una setmana

CARLOS MEDINA - 23/07/2024

En set dies Morella podria patir talls d'aigua si no s'executen unes obres d'emergència per a traure aigua d'un pou auxiliar i tot això a solo uns dies del mes més turístic i de la celebració de les seues grans festes del Sexenni.

“És l'única solució perquè l'1 d'agost els veïns de Morella no es comencen a tindre corts d'aigua greus”. Així de categòrica ha sigut la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, sobre la situació crítica que viu el municipi en plena sequera i davant l'onada de visitants que s'esperen el mes vinent per les seues famoses festes del Sexenni, que només se celebren una vegada cada sis anys i amb les quals Morella multiplicarà la seua població i el seu consum d'aigua, de 400.000 a un milió de litres.

“Una situació extraordinària que mereix una situació extraordinària”, ha destacat Barrachina en una roda de premsa en la qual ha explicat que la Diputació ha firmat un conveni directe de 180.000 euros per a sufragar la infraestructura de canalització necessària que garantisca el subministrament d'aigua des d'un dels pous. “No podíem deixar al municipi turístic per excel·lència de la província sense aigua”, ha expressat.

A més, la institució assumirà la pujada que suposaria en la quota del consum de l'aigua per a poder sufragar el condicionament d'un pou amb el qual garantir el subministrament hídric durant la celebració del Sexenni, que serà del 17 al 27 d'agost.

Això sí, l'ajuda de la Diputació ve condicionada a la retirada de la polèmica taxa que s'havia aprovat en l'últim ple municipal i en la qual es multiplicava el rebut per a poder fer front a este cost del qual ara es farà càrrec l'entitat provincial.

Per això, Barrachina ha exigit a l'alcalde, Bernabé Sangüesa, que rectifique i derogue la nova taxa d'aigua, que multiplicava per cinc els valors anteriors, en considerar que “posa contra les cordes a hostaleria, ramaderia i veïns”.

Per part seua, Sangüesa, ha agraït el suport a la Diputació, al mateix temps que ha recordat que la decisió del ple és la que ha permés iniciar el procediment per a pujar l'aigua, per la qual cosa l'empresa d'entubamiento d'extracció ja està treballant sobre el terreny per a realitzar l'aforament que es preveu. podrà realitzar en les pròximes hores.

L'alcalde recorda que “esta és una mesura excepcional, i totes les administracions tenim l'obligació de treballar perquè això no torne a ocórrer. Hi ha diverses opcions sobre la taula, des d'equipar de manera definitiva este pou, que costaria almenys el doble de la inversió que es realitzarà ara. També, i seguint els plans de la Diputació, poder connectar tots els municipis a una futura xarxa comarcal o provincial amb el pou de Sorita com a punt clau en les emergències per a esta zona. Ara, la missió de tots és buscar eixe finançament per a evitar haver d'estar patint per l'aigua en un futur en el qual sembla que les sequeres s'estendran”.

El pou necessari

Este quart quart pou que es connectarà a la xarxa pública és el de la zona del Colomer que va ser perforat en el 2007 per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i al qual mai abans s'havia donat utilitat.

Posar en funcionament un quart pou en la zona del Colomer és l'única solució tècnica i esta solució comportaria al fet que els veïns hagueren de pagar de 1,53 euros/m³ a 8,21 euros/m³, cinc vegades més que en l'actual rebut, per a finançar eixa obra de 180.000 euros que donarà servici durant el Sexenni.