MONCOFA | AGRICULTURA

L’Ajuntament de Moncofa demanarà al Govern que aprove el tractament contra el cotonet per a ajudar els citricultors

ELPERIODIC.COM - 23/11/2020

L'impacte d'aquest insecte superarà els 78,7 milions d'euros de pèrdues directes a la província de Castelló aquesta campanya

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­L'Ajuntament de Moncofa aprovarà en el pròxim Ple una moció per a reclamar al Govern que aprove de manera excepcional el tractament químic contra la plaga del cotonet per a evitar que els citricultors del municipi vegen en perill la pròxima campanya. Esta plaga ha arribat des de Sud-àfrica i està provocant pèrdues milionàries a moltes famílies que viuen dels cítrics i que ja s'han vist molt castigades per la crisi últimament.

Des de la Regidoria d'Agricultura de l'Ajuntament de Moncofa, el regidor responsable, José María Andrés, ha presentat una moció per a debatre i votar en el Ple del pròxim dijous en defensa dels interessos dels agricultors de Moncofa. En concret, en l'escrit presentat per l'equip de govern, que presideix Wences Alós Valls, es proposa instar al Ministeri d'Agricultura a concedir l'autorització excepcional del metilclorpirifós, per a un període de 90 dies entre els mesos de març, abril i maig, tan sols per a cítrics i per a la lluita exclusiva de la plaga Delottoccocus aberiae, conegut com el cotonet.

Segons un estudi tècnic d'AVA-Asaja, l'impacte d'aquest insecte en la campanya citrícola 2020/21 superarà els 78,7 milions d'euros de pèrdues directes a la província de Castelló.

El regidor d'Agricultura adverteix que “ni la Conselleria d'Agricultura, ni el Ministeri d'Agricultura han fet el seu treball. Van anul·lar el tractament químic per a combatre esta plaga amb el compromís d'aprovar un tractament biològic perquè pogueren utilitzar-lo els nostres agricultors, però no ho han complit i l'han desenvolupat tard. Per això, de cara a la pròxima campanya citrícola, no tenim cap tractament, ni químic ni biològic, per a lluitar amb garanties contra la plaga del cotonet”.

José María Andrés adverteix que “ja que han fet tard i malament aquest treball, des de l'equip de govern de Moncofa els exigim que aproven este tractament químic de manera excepcional, tal com ja l’han aprovat altres països del nostre entorn, com Itàlia, de cara a 2021. Tots els col·lectius implicats en la citricultura ja ens estan alertant que si esta campanya ja està havent-hi un perjudici molt important per no tindre tractaments, l'any que ve pot ser un desastre”.