La mocadorà: Aquesta és la recepta dels dolços de Sant Donís
Cada 9 d’Octubre, els enamorats valencians es regalen aquests massapans en forma de fruites i verdures
La mocadorà és una celebració popular de la ciutat de València, encara que cada vegada va prenent més protagonisme en la Comunitat Valenciana, que té lloc el 9 d’Octubre, dia dels valencians, però també el dia de Sant Donís, el patró dels enamorats valencians.
La tradició consisteix en el fet que els homes regalen a les seues dones un mocador en el qual hi ha embolicats massapans en forma de fruites i hortalisses de l'horta valenciana.
D'on naix la tradició?
Aquesta tradició es remunta al segle XVIII i està relacionada amb el 9 d’Octubre, quan els Decrets de Nova Planta van prohibir festejar l'entrada de Jaume I a València el 9 d'octubre, els confiters de la ciutat van crear dolços en forma dels piulets i tronadors, els petards prohibits.
Al costat d'ells es van fabricar fruites i hortalisses de massapà, que s'embolicaven en un mocador i es regalaven a la dona de la qual estava enamorat.
La recepta de la mocadorà
Per a preparar aquests massapans fa falta sucre, ametla crua i clara d'ou. Aproximadament, les mesures són 500 grams de sucre, 500 grams d'ametla crua i 1 o 2 clares d'ou grans.
En un bol es posa el sucre glass i l'ametla molta, es mescla i s'afig la clara dels ous. Quan està tot, es pasta, es fa una bola i es deixa reposar durant una hora.
Es divideix en porcions i a cada porció se li afig colorant alimentari per a donar color a les fruites i hortalisses. El verd s'usa per a les fulles, els fesols; el groc per a les llimes, la dacsa i els plàtans; el taronja per a les taronges i carlotes; el roig per a les maduixes, meló d'Alger i figues; i el blanc parell les creïlles i bolets, per exemple.
Es formen les fruites i bé es pot posar en el forn a 150 graus uns cinc minuts o bé es deixen assecar a l'aire lliure i ja estan llestes per a menjar.