elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mislata organitza una taula redona amb dones esportistes per a denunciar la desigualtat i la falta d'oportunitats

Mislata organitza una taula redona amb dones esportistes per a denunciar la desigualtat i la falta d'oportunitats

    Les desigualtats entre homes i dones estan presents en tots els sectors de la societat, però hi ha un, el món de l'esport, on les diferències d'oportunitats es fan encara més patents. De totes les retransmissions esportives que s'emeten en televisió, el 90,15% són d'esports masculins i només un 4,75% d'esports de xiques. Aquesta diferència mediàtica, que també es dóna en els programes informatius, té una conseqüència lògica: si les xiques joves no veuen referents en els mitjans de comunicació, difícilment pensaran en l'esport com una oportunitat per a elles.

    Per a analitzar la situació de la dona en l'esport i reivindicar que l'esforç i el sacrifici de les esportistes és exactament el mateix que el dels homes, l'Ajuntament de Mislata va organitzar ahir una taula redona en la qual van participar Patricia Tórtola, árbrita de 1ª Divisió Femenina de Futbol; Estela Benita, campiona del món de karate en 2010; Carmen Ajado, jugadora del Handbol Mislata que milita en la Divisió de Plata Nacional i Natalia Gaitán, jugadora del València Club de Futbol Femení.

    La xarrada, celebrada en la Casa de la Dona, s'emmarcava dins de la programació de les XXXI Jornades de la Dona de Mislata. Gràcies als testimonis de les assistents a la taula redona, la ciutadania de Mislata va prendre consciència de les diferències i les desigualtats que existeixen en el món de l'esport. En els esports femenins el nivell de professionalització és menor, la durada de les carreres professionals és molt més curta i la repercussió mediàtica és infinitament menor que en els esports masculins, circumstància que s'agreuja encara més, si cap, en el cas d'esports minoritaris.

    Natalia Gaitán, jugadora colombiana del València CF, va explicar que malgrat estar en un club d'elit i practicar el que està considerat com l'esport rei, les diferències entre xics i xiques són abismals. A manera d'exemple, va destacar que en tots els clubs de futbol, "els xics juguen en els camps bons i nosaltres en els pitjors".

    Estela Benita és l'esportista mislatera de major projecció internacional. Va ser Campiona del Món de karate en 2010 i encara segueix competint en l'elit d'aquest esport. Estela va explicar com és el seu dia a dia i va apuntar que fa falta conscienciar que "la dona és igual de capaç que l'home, que podem practicar qualsevol esport i necessitem un major reconeixement, sobretot en els mitjans de comunicació". En aquest sentit, Benita va denunciar que en els grans èxits de dones esportistes "se li dóna més importància a la roba, a la maternitat o al fet de compaginar l'esport amb la família que al propi èxit esportiu".

    Patricia Tórtola va explicar que el treball d'una árbitra és especialment difícil en un esport històricament tan masclista com el futbol. De la seua experiència professional, va destacar com les diferències entre homes i dones arriben fins i tot a la violència verbal que pateixen els àrbitres: "a ells els insulten esmentant a les seues mares i a nosaltres ens dirigeixen insults sexistes".

    Per la seua banda, Carmen Ajado, jugadora de l'Handbol Mislata, també va reconèixer que en l'handbol existeixen moltes diferències entre homes i dones i va destacar que per a elles és "pràcticament impossible dedicar-te professionalment a l'esport; has d'estudiar, treballar i després dedicar tot el temps restant a l'handbol".

    Pujar