MISLATA | CULTURA I ESPECTACLES

Mislata, capital de l'art contemporani amb una nova edició de la Biennal

LAURA HERRERAS - 21/12/2020

Les cinc obres premiades per la Biennal de Mislata Miquel Navarro es poden visitar en diferents punts de la localitat

Mislata es converteix des d'aquest cap de setmana a la capital de l'art contemporani. Ja es pot veure en els seus carrers les obres premiades de l'última edició de la Biennal de Mislata Miquel Navarro. Aquestes obres romandran dos anys perquè els seus veïns siguen els primers a disfrutar d'aquesta forma d'art públic.

En total, han estat cinc les obres premiades i la guanyadora la de Manu Blázquez, '10 pintures grises i una constel·lació de fons 'com meritòria de el Premi Adquisició. Aquest reconeixement, dotat amb 6.000 euros, el fa mereixedor més de formar part de la col·lecció d'art municipal.

Els treballs de Paula Valdeón Lemus, Fermin Jiménez Landa, Àlex Marc i Estelle Jullian romandran exhibides als carrers fins a novembre de 2022 després de ser seleccionades i premiades amb 4.500 euros més les despeses de producció. En total, es van presentar 91 propostes.

Tots els artistes guanyadors, juntament amb la comissària Alba Braza Boils, han estudiat els espais i han instal·lat obres que ajuden a entendre la concepció de la ciutat des d'un punt de vista humà, i indaguen en la història i el desenvolupament del seu entorn.

El jurat considera que aquestes obres componen un conjunt d'obres que ajuden a conèixer la ciutat des d'altres punts de vista vinculats a la seua història i patrimoni immaterial, facilitant la creació d'altres models de convivència a l'espai públic.

Per a l'alcalde, Carles F. Bielsa, des de Mislata es fa un gran esforç per incrementar any rere any la despesa en cultura i fer-la accessible a tots: "Aquest any celebrem a més la creació de la Fundació Miquel Navarro, que ens impulsa novament per seguir fent més promoció cultural, amb tota la llibertat i el diàleg que propicia l'art contemporani des dels carrers de la nostra ciutat ".

La regidora de Cultura, Pepi Luján, considera que "la difusió i la promoció cultural a Mislata és una atmosfera ciutadana i un eix vertebrador del nostre model educatiu; i pensem que les institucions públiques, com el nostre Ajuntament, hem de seguir donant suport als agents artístics, creadors que mitjançant les seues obres es converteixen en transmissors de valors per a la nostra ciutat i ens ajuden a entendre-la millor ".

I Alba Braza, comissària d'aquesta edició, declara que "els artistes han sabut trobar vincles amb la ciutadania a partir de les característiques del territori. S'aposta així per fomentar la professionalitat de el sector artístic amb una pròpia personalitat que respon al context des del qual i per al qual treballem ".

Manu Blázquez

L'obra de Manu Blázquez la va titular '10 pintures grises i una constel·lació de fondo'es una instal·lació formada per dues peces, mitjançant les quals l'artista es qüestiona els límits físics de l'mig pictòric. Deu llenços pintats en una gradació de grisos i tancats en una urna de vidre representen un registre poètic de el pas de el temps, de la pròpia història de Mislata, la llera de l'Túria i les seves sèquies. Aquests llenços tenen es traslladen a una reproducció mural en una de les parets de la llar d'l'Hort de Sendra.

Estelle Jullian

La seua pràctica aborda diferents camps com l'arquitectura, l'art, l'ecologia i la participació. Li interessen els processos de desenvolupament d'eines inclusives on l'espai s'entén des d'una perspectiva social i cultural. Aquest interès sol concretar-se en projectes site-specific que qüestionen l'espai urbà i rural revelant vincles entre elements aparentment desconnectats.

Fermín Jiménez Landa

L'obra de Fermín Jiménez Landa força conscientment el ridícul sota la missió paròdica i antiheroica de generar fissures temporals en els nostres ritmes de vida i alterar així allò que crèiem segur.

Álex Marco

La seva pràctica artística es desenvolupa al voltant de la pintura, el vídeo i la instal·lació, disciplines que utilitza per a reinterpretar la ciutat i el nostre entorn, entenent tots dos com a suports susceptibles de ser alterats per hàbits pictòrics, construccions i modificacions en l'espai a través de la nostra determinació . El seu treball representa i connecta amb els resultats de les actituds socials més essencials, sobre com habitar els espais i els residus que deixem al nostre pas.

Paula Valdeón Lemus

Des d'una obra que reformula patrons i dissenys industrials sota la utilització de l'artesanal, el seu treball activa l'afectivitat i la sensibilitat que desprèn el material decoratiu urbà: materialitzant l'experiència quotidiana per introduir-nos en la línia d'acariciar amb la mirada, i donar a conèixer la qualitat hàptica del que acompanya a l'arquitectura.

MÉS FOTOS