Els millors festejos populars que se celebraran en la Comunitat Valenciana durant el 2020
En la Comunitat Valenciana hi ha molts festejos populars que segurament desconeixies. Hi ha per a tots els gustos i edats, i també durant tots els mesos de l'any perquè pugues acudir a tots. Ací et recomanem alguns actes per a què senyales en el calendari els que vulgues anar.
GENER
- Canals. És la primera gran festa de l'any en la Comunitat. Es duu a terme la foguera més alta del món durant la vespra del 17 de gener per a celebrar la festivitat de sant Antoni Abat. El foc es manté durant tota la nit, convertint-se en un pol d'atracció per a eixir de les cases i estar a la calor de les brases.
- Forcall. És tradicional el dia de la Santantonà, perquè se celebren diversos actes pels carrers de la localitat i també les flames de Sant Antoni estan presents, ja que es mantenen enceses durant tota la nit.
FEBRER
- Villar del arzobispo. En aquest municipi se celebra d'una altra manera la festa del Carnestoltes, on no pot faltar el foc, la música i la pólvora. Moltes persones ixen als carrers disfressats per a gaudir de la vetlada festiva tots junts. Enguany se celebrarà entre el 20 i el 23 de febrer, sent la nit del dia 22 el moment més esperat per tots.
- Campanar. És un antic poble que celebra el 19 de febrer la festa de la Verge de Campanar, patrona de la localitat. És un dia ple d'actes tradicionals i que també s'amplia en les dues setmanes prèvies amb esdeveniments per a totes les edats.
MARÇ
- La Valldigna. Ací es representa la força del vincle dels pobles i l'arrelament d'un festeig nou, organitzant-se el dia 15 de març els quatre pobles de la Valldigna per a festejar la creació del Real Monestir de Santa María de la Valldigna. Fora d'aquesta última construcció hi ha un mercat tradicional i en els quatre municipis se celebren actes culturals i musicals.
- Villafranqueza. Moros i cristians es passegen pels carrers per a celebrar la festivitat de San José. Les seues desfilades de tropes se superen cada any, atraient cada vegada a més gent.
ABRIL
- Cullera. Enguany tindrà lloc el 19 d'abril, ja que sempre arranquen el dissabte després del Diumenge de Resurrecció. Música i festa és el que es viu en aquesta localitat amb els actes organitzats. Esment especial per a la Nit de l'Aurora, ja que la imatge de la Verge del Castell va pel barri de Sant Antoni i deixa una estampa molt bonica a primera hora del matí.
- Torrent. La Setmana Santa se celebra en moltes ciutats valencianes, però aquesta es gaudeix amb molta passió i sentiment. Els carrers s'omplin de color amb la figura representativa de la Reina de la Trobada el Diumenge de Resurrecció. És un moment màgic per a tots els seus veïns.
MAIG
- Cabanes. Es presencia la primavera i aquesta població viu les festes patronals en honor a La nostra Senyora del Bon Succés. Hi ha revetles, actes taurins i també el romiatge Les Santes.
- Vila-real. Sant Pasqual Baylón és el que fa que els habitants d'aquesta localitat estiguen 10 dies sense descansar. Actes taurins, revetles, processons i desfilades és el que es viu durant aquestes dates. També cal destacar els sopars al carrer on es reuneixen tots els amics.
JUNY
- Elda. Les tropes dels moros i cristians omplin de color i alegria els carrers del municipi. Enguany tindran lloc del 4 al 8 de juny.
- Altea. Les festes de Sant Joan sempre són un encert. En aquesta població, els joves pugen a la plaça un xop de grans dimensions per a poder celebrar la foguera de Sant Joan, el que també plena de vida el barri antic de la localitat pintoresca.
JULIOL
- La Vila Joiosa. Aquesta festa de moros i cristians és molt especial. El moment més esperat és la recreació de l'atac barbaresc, la posterior batalla naval i el desembarcament sobre la platja alacantina. La guerra es pot observar des de l'arena. Està reconeguda com a Interès Turístic Internacional.
- Alboraia. La fira, les casetes i molts actes és el que no falten en aquestes festivitats religioses en ple inici del període estival. Duren 11 dies amb jornades maratonianes a molts esdeveniments pels carrers.
AGOST
- Bétera. Durant 12 dies hi ha una programació amb concerts de rock, actes tradicionals i l'ofrena de “les alfàbegues” a la Mare de Déu d'Agost en el matí del 15 d'agost. Quilos de confeti inunden els carrers davant la festa que van generat els Majorals i les Obreres els qui van vestit amb els seus vestits regionals.
- Paterna. L'última setmana de l'any es viu un programa ple que actes en aquesta localitat, on no pot faltar la famosa Cordà, un esdeveniment pirotècnic que fa que el municipi es faça de dia a primera hora de la matinada.
SETEMBRE
- Llíria. En la festivitat del seu patró hi ha actuacions de dues agrupacions musicals, una fira i més actes populars. Un dels esdeveniments més emotius és la baixada de la imatge de San Miguel.
- Peníscola. Moros i cristians, bous al carrer i balls regionals és el que et pots trobar si t'acostes fins ací. Enguany se celebraran del 7 al 20 de setembre.
OCTUBRE
- Gandia. Tot transcorre en els dies previs al 3 d'octubre. La localitat s'ompli de diversió, alegria i festa, on gaudeixen els veïns de totes les edats, tant majors com xicotets.
- Onda. Va agafada de la mà dels bous. Els actes taurins més importants de la temporada són ací. Durant l'última setmana d'aquest mes, hi ha programats diversos actes com a concerts de cantants reconeguts mundialment.
NOVEMBRE
- Cocentaina. Milers de visitants s'acosten a la Fira de Tots Sant que se celebra en aquesta localitat. Hi ha molts actes de l'1 al 3 de novembre i un mercat tradicional a l'estil medieval.
- Benidorm. El segon dissabte de novembre arranquen les Festes Majors Patronals. Durant cinc dies hi ha varietat d'esdeveniments on les Penyes posen el toc humorístic. Així mateix, se celebra la troballa de la Verge amb una desfilada de carrosses i es disparen focs artificials.
DESEMBRE
- Ontinyent. Se celebra la Puríssima Concepció amb molts esdeveniments i festejos populars com a danses tradicionals, bous al carrer i actes musicals.
- Elx. La Vinguda de la Verge és el que es festeja en aquesta localitat durant aquest mes. Es rememora la troballa de la talla mariana al costat del llibre de les indicacions del Misteri d’Elx. Un altre dels moments més divertits té lloc els dies 28 i 29 de desembre i és la carrera a cavall de Francesc Cantó.